• Mame su zakon: Da li država štedi tako što uskraćuje naknade deci sa invaliditetom?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Udruženje „Mame su zakon“ pita nadležne da li država štedi tako što uskraćuje naknade deci sa invaliditetom.

    Kako navode u saopštenju za medije, odluka Ustavnog suda Srbije da odredbe Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom proglasi neustavnim u delovima koji se odnose na majke koje su rodile decu sa invaliditetom bila je ne samo pravno tačna, već i moralno, ljudski najispravnija moguća.

    „Država je, od jula 2018. godine primenom Zakona, što zbog neznanja, što zbog sujete predstavnika izvršne vlasti u trenutku kada se ovaj Zakon usvajao, odlučila da ove majke uslovi da biraju između naknade po osnovu zarade i naknade na koju u stvari ima pravo njihovo bolesno dete. Sve dok Ustavni sud krajem prošle godine nije odlučio drugačije“, podsećaju iz ovog Udruženja.

    Kako objašnjavaju, uprkos odluci Ustavnog suda, za ovu grupu žena agonija se nastavlja jer ih država sada uslovljava da poseduju dokumentaciju po kojoj su bile odbijene za nešto što je tadašnji neustavni Zakon jasno ograničavao, te mnoge nisu ni bile u prilici da pišu zahteve koji će kasnije biti odbijeni, a većinom su tako činile upravo po instrukcijama službenika centara za socijalni rad ili opštinskih/gradskih uprava.

    „Dakle, očekivati od ove grupe žena da poseduje i dokumentaciju koju po tadašnjem Zakonu nisu ni mogli posedovati je samo izgovor da se ne izvrši obeštećenje onih koje na ovo imaju svako pravo. Kada je ova grupa porodica u pitanju nemamo ni trunke razumevanja, jer osim skromne ili nikakve finansijske podrške, porodice dece sa invaliditetom veoma često su uskraćene i za druge vidove podrške, te im uskraćivanje finansijske podrške predstavlja ogroman problem“, naglašavaju.

    Tatjana Macura, predsednica Udruženja „Mame su zakon“ navodi da ovo Udruženje predlaže nadležnim ministarstvima (za rad i brigu o porodici) da koriguju instrukciju o primeni odluka Ustavnog suda i u delu koji se odnosi na majke dece sa invaliditetom tako što će dozvoliti svim majkama koje poseduju medicinsku dokumentaciju za svoju decu, a koja obuhvata i period važenja neustavnih odredbi, da podnesu zahtev za obeštećenje i da im se ono obračuna od trenutka kada je njihovom detetu potvrđen invaliditet.

    „Želimo da verujemo da namera države nije bila da uštedi na ovoj osetljivoj i ugroženoj grupi“, zaključuje Macura.

     

    Udruženje „Mame su zakon“ pita nadležne da li država štedi tako što uskraćuje naknade deci sa invaliditetom.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Svi pregledi koje treba obaviti za upis u školu

    Svake godine u aprilu mesecu počinje upis prvaka u školu. U to vreme roditelji sa svojim prvacima polako ulaze u proces priprema i planiranja svih pregleda koje je potrebno obaviti pred sam […]