Foto: Promo
Srbija

Manifestacija Dani domaćeg filma u 26 gradova u Srbiji

Izvor: 
013info Uto, 26/10/2021 - 16:57Manifestacija Dani domaćeg filma, koja će se održati 29. i 30. oktobra u 26 gradova u Srbije predstavljena je danas na konferenciji za medije u Filmskom centru Srbije. Ova manifestacija nastala je kao inicijativa Filmskog centra Srbije i partnera - organizacije DOK Srbija i lokalnih bioskopa i Kulturnih centara.

Ognjen Rakčević iz Filmskog centra Srbije je rekao da će prvog dana biti prikazani dokumentarni filmovi, a drugog dana dva sjajna dugometražna igrana filma, koji su na konkursu Filmskog Centra Srbije dobila novčana sredstva za stimulaciju gledanosti.

Petak, 29. oktobar, rezervisan je za dokumentarni program, u okviru kojeg će biti prikazano ukupno 12 domaćih dokumentarnih filmova u 26 gradova u Srbiji. Dokumentarni filmovi koji će se naći na programu su „Pejzaži otpora”, Marte Popivode, „Koreni”, Tee Lukač, „Telenovela sivo u koloru”, Filipa Martinovića, „Srećna Nova, Jivu”, Mladena Kovačevića, „Viktorija, 15”, Mine Petrović, „Govori da bih te video”, Marije Stojnić, „Blizanci satkani od sna”, Lee Vahrušev i Seada Šabotića, „Drenjine”, Nikole Stojanovića, „Zaklinjem se...”, Nikole Dragovića i Milutina Petrovića, „Potreba za mržnjom”, Filipa Čolovića, „Dida”, Nikole Ilića i Corine Schwingeuber Ilić i „Fejt i Branko”, autorke Catherine Harte.

Andrijana Stojković je u ime partnera DOK Srbija istakla da, kada su počeli pre devet godina, činilo im se da nemamo tako veliku produkciju da bi svake godine bili prikazivani novi filmovi, ali da uopšte nije tako.

„Mi ove godine imamo 12 najsvežijih filmova. Imamo sreće da produkcija raste prvenstveno uz pomoć Filmskog centra Srbije. Raste i zbog razumevanja FCS-a da je dokumentarni film važan, a s druge strane postoji publika za njega. Ono što je sigurno je da smo za ovih 8-9 godina uspeli da zainteresujemo ljude u nekim manjim sredinama, koji nemaju festivale i nisu u centru zbivanja, da dođu i gledaju filmove. Posebno me raduje što su autori ove godine raspoloženi da putuju sa filmovima i sretnu se sa publikom u drugim gradovima. Taj susret je vrlo važan za približavanje dokumentarnog filma ljudima“, rekla je ona.

U subotu, 30. oktobra, na programu je domaći igrani film „Jedini izlaz“ u režiji Darka Nikolića, sa Anđelkom Prpić, Ljubomirom Bandovićem, Danicom Maksimović, Nikolom Ristanovskim i Milenom Predić u glavnim ulogama.

Anđelka Prpić je ovim povodom izjavila: „Film Jedini izlaz definitivno zaslužuje pažnju, između ostalog jer je izašao kad mu vreme nije. Šta god da smo radili, tada je bilo desetkovano. Ljudima treba i dati ponudu, da mogu da biraju. Ja sam poštovalac svega, ali smatram da ovaj i neki drugi žanrovi apsolutno zaslužuju prostor. Pogotovo što je Jedini izlaz, posle mnogo vremena, film u kome imamo glavnu junakinju i u tom smislu ta priča zaslužuje da se čuje i vidi. Ta priča nije popularna i u trendu, već je autentična“.

Takođe, iste veči, u subotu 30. oktobra, publika će moći da pogleda i film „Vikend sa ćaletom“ Miroslava Momčilovića sa Nenadom Jezdićem, Vasom Vranešom, Brankom Vidakovićem, Katarinom Radivojević i Jelenom Đukić. Cena ulaznice za igrane filmove je 100 rsd.

Gradovi u kojima će se manifestacija održati su Lazarevac, Zrenjanin, Vrbas, Beograd, Apatin, Lajkovac, Ivanjica, Gračanica, Vrnjačka Banja, Sopot, Prijepolje, Subotica, Niš, Blace, Bor, Arilje, Bačka Palanka, Kanjiža, Doljevac, Požarevac, Gornji Milanovac, Jagodina, Trstenik, Leskovac, Negotin i Loznica.

 
MarketingNajnovije vesti