• Marko Grba Singh: „Rampart je film o prostorima u kojima sam odrastao“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U utorak, 30. novembra u Kombank dvorani održana je konferencija za medije povodom srpske premijere dokumentarnog filma “Rampart” reditelja Marka Grbe Singha, zakazane za isto veče u 19:30 u Domu omladine, u okviru selekcije “Hrabri Balkan”na 27. Festivalu autorskog filma.

    Marko Grba Singh, reditelj filma, govorio je o svojoj inicijalnoj ideji: “To je film o prostorima u kojima sam odrastao. Živeo sam na Banjici 25 godina u tom stanu, sa roditeljima. Pošto sam se odselio oni su rešili da ga prodaju, jer je moja soba postala višak. Pred samu prodaju stan je bio prazan nekoliko meseci i onda sam tamo dolazio sa direktorom fotografije Ivanom Markovićem. Film je zapravo nastajao u tom stanu. To je mešavina prostora i sećanja iz detinjstva, uglavnom zabeleženih u VHS arhivama. To je kombinacija prošlosti i sadašnjosti”.

    O značenju reči po kojoj film nosi ime, Marko Grba Singh je rekao: “Rampart je engleska reč koja može da se koristi i kao imenica i kao glagol. Kao imenica ima značenje bedema, utvrđenja, zaštite oko tvrđave ili oko grada, a kao glagol znači fortifikovati se, utvrditi se. Taj stan je sam po sebi kao bedem koji ne dozvoljava sećanjima da napuste taj prostor. S druge strane, naša porodica se u tim arhivskim snimcima dosta trudila da nas zaštiti od spoljašnje sredine, tako da su i oni neka vrsta bedema. Postoji i treće značenje reći koje će razumeti samo gejmeri koji su u to vreme igrali igrice, krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih”.

    Montažerka Mina Petrović je opisala svoje iskustvo rada na filmu: “Došli smo na ideju da svaka soba evocira neko od sećanja iz detinjstva, i onda smo se igrali tim putovanjima u prošlost i nazad. Bilo je vrlo izazovno i dugo je trajalo, godinu-dve sa većim pauzama između. Kada radite ovakav film važno je da se prave i pauze, jer se neke stvari slegnu i bude vam posle jasnije šta ste uradili. Mislim da je ovo najizazovniji film koji sam do sad montirala i jako sam ponosna na njega”.

    U svom izrazito intimnom i snažnom filmu Grba Singh sukobljava prizore iz praznog roditeljskog stana sa porodičnim VHS snimcima NATO bombardovanja 1999. godine uspostavljajući dijalog između sadašnjosti i prošlosti. Ideja za nastanak ovakvog filma javila se kada su autorovi roditelji rešili da prodaju stan u Beogradu, a Grba Singh je želeo da poveže svaku od praznih prostorija sa nekim sećanjem. Godinu dana je trajalo pretraživanje i biranje materijala Markovog pokojnog dede, čiji pečat nose snimci iz prošlosti.

    Marko Grba Singh jedan je od najprodornijih savremenih mladih stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije, čiji su kratkometražni filmovi prikazivani i nagrađivani širom sveta. Grba Singh je reditelj naslova „Abdul i Hamza“, dokumentarnog ostvarenja koje je 2015. godine odnelo specijalno priznanje na festivalu FID Marsej.

    U utorak, 30. novembra u Kombank dvorani održana je konferencija za medije povodom srpske premijere dokumentarnog filma “Rampart” reditelja Marka Grbe Singha, zakazane za isto veče u 19:30 u Domu omladine, u okviru selekcije “Hrabri Balkan”na 27. Festivalu autorskog filma.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija