Prtljag koferi Foto: pixabay
Srbija

Matić: Turizam u Srbiji obara sve rekorde

Izvor: 
Tanjug Uto, 27/09/2022 - 11:20Turizam u Srbiji obara sve rekorde, saopštila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić povodom Svetskog dana turizma i izrazila uverenje da će 2023. godina biti još uspešnija u ovom sektoru.

Matić je navela da je od početka godine Srbiju posetilo tri miliona turista od čega preko milion i 300 hiljada stranih, te da je broj turističkih dolazaka porastao za 48,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ministarka je istakla da održavanje prvog međunarodnog sajma vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" u Beogradu, kao i opredeljenje Srbije, Albanije i Severne Makedonije za projekat "Vinski putevi Otvorenog Balkana" pokazuju ekspanziju turizma i razumevanje njegove ekonomske snage.

Kako je dodala, dodatne potvrde i ohrabrenja ukazane su i na 6. Globalnoj konferenciji Svetske turističke organizacije o vinskom turizmu, u italijanskom gradu Alba.

"Odlični prirodni uslovi za vinogradarstvo, bogata istorija, kulturna baština i narodno iskustvo, kao i potencijali planinskog i banjskog turizma pružaju priliku za kreiranje novih i razvoj postojećih turističkih proizvoda. Proširujemo poznate i gradimo nove puteve turizma koji će nas voditi ka još većim uspesima", poručila je Matić.

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) je 1979. godine ustanovila 27. septembar kao Svetski dan turizma, sa ciljem i porukom da je potrebno razvijati svest međunarodne zajednice o važnosti turizma i njegovih kulturnih, društvenih, ekonomskih i političkih vrednosti, podseća se u saopštenju.

Dodaje se da se ove godine Svetski dan turizma obeležava pod sloganom "Preispitivanje turizma" ("Rethink Tourism").
MarketingNajnovije vesti