vakcina Foto: pixnio
Srbija

Medicinski fakultet se ogradio od profesora koji su protiv vakcinacije

Izvor: 
021 Uto, 17/08/2021 - 16:42Medicinski fakultet u Beogradu ogradio se od postupaka dvoje svojih profesora koji su potpisali peticiju pod nazivom "Peticija protiv vakcinacije dece eksperimentalnim vakcinama protiv kovida19".

Kako se navodi u saopštenju Medicinskog fakulteta, koje je potpisao dekan prof dr Nebojša Lalić, na fakultetu su bili "neprijatno iznenađeni" kada su dobili informaciju o postojanju ovakve peticije.

U saopštenju se navodi da pomenuta peticija "sadrži niz netačnih, stručno neutemeljenih i neargumentovanih tvrdnji, koje nisu iznesene na stučnim skupovima već prezentirane javnosti na način koji može naneti nepopravljivu štetu ne samo vakcinaciji dece nego i toliko potrebnom ubrzanju vakcinacije protiv ove bolesti u celini".

"Posebno je nedopustivo što su aktivni potpisnici i promotori Peticije dva profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji se na svoje zvanje otvoreno pozivaju, i od čijeg se postupka Fakultet energično ograđuje", navodi se u saopštenju, u kome se ističe i da se Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu uvek zalagao za sveobuhvatnu primenu vakcinacije kao civilizacijskog dostignuća u medicine.

Više puta je, dodaje se, jasno izražen stav nastavnika i saradnika Medicinskog fakulteta o pitanjima koja se pominju u ovoj peticiji.

"Kada se radi o aktuelnoj pandemiji kovida19, brojni nastavnici i saradnici Fakulteta su uzeli učešća kako u definisanju terapijskih i preventivnih pristupa, tako i u njihovoj primeni, uz snažnu podršku Fakulteta", podseća se u saopštenju.

Posebnim saopštenjem obratili su se i zaposleni na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju, Katedri za mikrobiologiju i Katedri za imunologiju.

Oni su takođe istakli da "apsolutno ne podržavaju stavove" iznete u ovoj peticiji, koji su netačni, stručno neutemeljeni i neargumentovani.

"Nastavnici i saradnici Instituta za mikrobiologiju i imunologiju snažno podržavaju vakcinaciju protiv kovida19 svih starosnih i drugih grupa za koje su vakcine odobrene, jer je to jedini način za efikasno i dugoročno rešavanje pandemije. Vakcine čija upotreba je odobrena su bezbedne i korist od njihove primene daleko premašuje bilo koji mogući rizik", navode se u saopštenju.

Dalje se dodaje “da je jedina nesumnjivo tačna tvrdnja u tekstu peticije ona koja se odnosi na "lažno predstavljanje medicinskih istina" i "širenje pseudonauke", te da je "tekst ove peticije pravi primer i jednog i drugog".

"Kao nastavnici i saradnici najvećeg medicinskog fakulteta u zemlji treba da se zapitamo kako i zašto se bilo ko sa medicinskim obrazovanjem odluči da podrži ovakvu inicijativu, ali nam je takođe dužnost da kažemo da ovakav pseudonaučni i pseudokritični pristup značaju, dijagnostici i prevenciji oboljenja kovid19 nanosi stvarnu i ozbiljnu štetu zdravlju svih nas", zaključuju nastavnici i saradnici katedri i instituta.

Ovo saopštenje potpisli su svi članovi Katedre za imunologiju i 24 od 25 članova Katedre za mikrobiologiju. Saopštenje nije potpisala jedino prof. dr Valentina Arsić Arsenijević, koja je bila potpisnik peticije protiv vakcinacije dece protiv kovida19.

 
MarketingNajnovije vesti