• Među migrantima u Srbiji nema zaraženih

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Za više od 8.000 migranata, koliko ih boravi u 20 prihvatnih i centara za azil u Srbiji, režim zabrane kretanja važi 24 časa, a zahvaljujući blagovremenom preduzimanju mera zaštite, među migrantima nema zaraženih od korona virusa, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

    Na obezbeđenju Centra za azil „Krnjača“ i Prihvatnog centra „Adaševci“, kao i vitalnih objekata u Beogradu i Pančevu, angažovani su pripadnici 72. brigade za specijalne operacije, smene im traju po 14 dana i po potrebi i više, a mogućnost izbijanja nereda u kampu, rizik je sa kojim se vojska spremno suočava.

    Major Ivan Stefanović iz 72. brigade za specijalne operacije kaže da je u Centru za azil u Krnjači bio slučaj tuče među migrantima, angažovane su snage u pripravnosti i izvršena blokada celog centra, čime je onemogućen pokušaj bekstva iz Centra.

    „I u Adaševcima i u Krnjači imamo isti zadatak, a to je sprečavanje migranata da napuste centar“, kaže major Stefanović i navodi da je u oba centra bilo je pokušaja bekstva koji su uspešno sprečeni, uz minimalnu upotrebu sile.

    U centrima, kontakt pripadnika vojske sa migrantima sveden je na minimum, a za sva objašnjenja vojska ih upućuje na zaposlene u Komesarijatu za izbeglice, sa kojima, prema rečima majora Stefanovića, postoji odlična saradnja i razumevanje.

    Obezbeđenje objekata u kojima borave migranti nova su zaduženja sa kojima se susrela Vojska Srbije, a to je samo još jedan među brojnim izazovima koje je Vojsci Srbije donelo uvođenje vanrednog stanja u srbiji zbog pandemije korona virusa, kažu u Ministarstvu odbrae.

    Navodi da je Vojska Srbije uspešno savladala nove izazove zahvaljući njenim hrabrim i odvažnim pripadnicima, da nije izgubila ni delić svoje borbene gotovosti, i da je pokazala da, kao i uvek kada je teško, građani Srbije mogu da se oslone na glavni stub odbrane.

    U saopštenju Ministarstvo, pored iskustva majora Stefanovića, navodi da su se u izvršavanju zadataka u borbi sa korona virusom među brojnim pripadnicima Vojske Srbije istakli i poručnik Kristina Iklozan iz Treće brigade kopnene vojske i vodnik prve klase Miloš Nedeljković iz Četvrtog bataljona veze Brigade veze.

    Kristina Iklozan pre dve godine završila je Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije i od tada radi kao lekar opšte prakse u ambulanti kasarne „Knjaz Mihailo“ u Nišu, u sastavu Treće brigade kopnene vojske, a iako mlada i jedini lekar u toj ambulanti, kolege kažu da se istakla brzim i pravovremenim reagovanjem na zbrinjavanju pripadnika vojske zaraženih virusom Kovid-19.

    Iklozan je ispričala da je za nekoliko pripadnika Vojske Srbije koji su bili pozitivni na korona virus organizovala transport vojnim sanitetom do privremene bolnice u hali „Čair“, s obzirom na to da su imali lakše simptome infekcije, a da su oni sada već puštenih kući, budući da su rezultati testiranja nakon hospitalizacije pokazali da su izlečeni.

    Ističe da se u ovom trenutku ceo svet susreće sa neprijateljem kojeg ne poznaje i da je utoliko borba protiv njega teža i navodi da sve za koje posumnja da imaju Kovid-19, upućuje u vojnu kovid ambulantu „Šivara“.

    „Iako sam jedini lekar u ambulanti, ne osećam da sam sama, jer su u mom timu tehničari, bolničari, farmaceuti, vozač. Svi smo zajedno i podrška smo jedni drugima. Kao mladom lekaru, u novonastaloj situaciji mnogo mi znače saveti kolega koji su dugo u vojsci i kolega iz drugih ambulanti“, kaže Iklozan.

    Vodnik prve klase Miloš Nedeljković iz Četvrtog bataljona veze Brigade veze, svoje redovne zadatke obezbeđenja telekomunikacije, u doba borbe na suzbijanju virusa Kovid-19 privremeno je zamenio zadacima na rekonstrukciji i izgradnji nove bolnice u okviru Vojnomedicinskog centra „Karaburma“, za koje se dobrovoljno prijavio.

    Na mestu oronulog magacina rezervnih sredstava u rekordnom vremenu iznikla je nova kovid bolnica namenjena za lečenje pacijenata sa težom kliničkom slikom, a kako se navodi, brzina izgradnje i opremanja nove kovid bolnice Vojnomedicinskog centra „Karaburma“ poduhvat je koji će pamtiti cela Srbija.

    „Veoma sam zadovoljan radom svog ljudstva i ponosan što uprkos zahtevnim zadacima nije bilo ni povređenih ni zaraženih korona virusom. Strogo se vodilo računa o merama zaštite i lično sam se starao da budu poštovane“, ističe Nedeljković.

    Po završetku izgradnje nove bolnice Nedeljković se vratio svojim redovnim zadacima u brigadi, saopštava ministarstvo.

    Za više od 8.000 migranata, koliko ih boravi u 20 prihvatnih i centara za azil u Srbiji, režim zabrane kretanja važi 24 časa, a zahvaljujući blagovremenom preduzimanju mera zaštite, među migrantima nema zaraženih od korona virusa, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija