Covid 19 Foto: pixabay
Srbija

Menja se Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti: Uvodi se "individualna odgovornost građana"

Izvor: 
Beta Sub, 24/10/2020 - 15:36

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković rekao je da je tokom prethodne noći, u prvom zajedničkom inspekcijskom nadzoru, kontrolisano 40 objekata u Beogradu i da je podneto 15 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka.

On je za RTS izjavio da su prekršaji zabeleženi u ugostiteljskim objektima, da se najveći broj odnosi na noćne klubove, kao i da su prošle nedelje dva objekta uz pomoć interventne policijske jedinice ispražnjena zbog nepoštovanja mera.
 
"Apsolutno se ne poštuju mere distance, apsolutno se ne pridržavaju broja korisnika u tom zatvorenom prostoru i tu su toliko stvoreni povoljni uslovi za lošu epidemiološku situaciju zbog mogućnosti širenja virusa. Mnogi mladi ljudi nisu svesni situacije u kojoj se nalaze, bili smo u obavezi da izdamo rešenje o zabrani korišćenja objekta", rekao je Stamenković. 
 
Dodao je i da se nada da će mere i kontrole biti rigoriznije, da je dogovoreno da se sve inspekcijske službe u Srbiji uključe u borbu protov korona virusa, a da su od sinoć u Beogradu uključeni veterinarski i turistički inspektori, kao i inspektori rada.
 
Pripremljene su izmene Zakona o zašiti stanovništva od zaraznih bolesti, a Stamenković je kazao da je ključna izmena da se uvodi kategorija "individualne odgovornosti građana".
 
"To će se posebno poštovati i primenjivati u situacijama kada imamo epidemiju od šireg značaja, kao što je sada situacija sa kovidom. To znači da će svaki građanin biti u obavezi da poštuje ono što mu se bude naložilo određenim odlukama i naredbama koje donosi Vlada, ali će i pravna lica i preduzetnici imati odgovornost", ocenio je Stamenković.
 MarketingNajnovije vesti