Foto: pixabay
Srbija

Menjaju se stari ormari za strujomere, ko će snositi troškove

Izvor: 
RTS Čet, 03/09/2020 - 09:20Do kraja godine sva merna mesta za struju postaju vlasništvo Operatora distributivnog sistema "EPS Distribucije" koji će brinuti o njima. Taj proces znači i zamenu starih drvenih ormarića za brojila novim metalnim ili plastičnim. Do sada je zamenjeno 590.000 takvih mernih mesta.

Slike dotrajalih, negde i oštećenih drvenih ormarića za brojila, uskoro će biti prošlost. Operator distributivnog sistema "EPS Distribucija" sa preuzimanjem mernih mesta, po utvrđenom redosledu uz zamenom ormara, zamenjivaće i stare strujomere digitalnim, instalacije i priključnu opremu.
 

"Preuzimanje merno razvojnih ormara se vrši na teritoriji čitave Srbije i do kraja 2020. moramo preuzeti sve merno razvodne ormare. Kada pričamo o rekonstrukciji i zameni, vršiće se zamena najugroženijih u smislu gde je ugrožena bezbednost", kaže Darko Nedović, ODS "EPS Distribucija".

U Srbiji ima tri miliona i šesto mernih mesta u kategoriji domaćinstava. Plan, koji je odobrila Agencija za energetiku, pokazuje da je za zemenu milion i po. Građani u tom važnom poslu ne snose nikave troškove, a korist je velika.

Inače, na taj posao obavezuju i Zakoni o energetici i stanovanju. A EPS-u su ga protekle dve decenije najviše otežavale procedure nabavke novih brojila i nerešena vlasnička prava u samim stambenim zgradama. Merna mesta neretko su se vodila i na preminule stanare.

 
MarketingNajnovije vesti