Foto: pixabay
Srbija

Meteorolog: Vrućina je bilo i ranije, ljudi su šokirani jer su navikli na klima-uređaje

Izvor: 
RTS/021 Sre, 21/08/2019 - 09:12

Meteorolog Nedeljko Todorović je za RTS napomenuo da je njegovo zapažanje tokom godina da sve više građana koristi klima-uređaje.
"Oni su se obezbedili za to svoje malo mesto, ali kada izađu u prirodu, gde je temperatura normalna, onda njihov organizam trpi neku vrstu šoka i čini im se da je toplije nego što jeste", objašnjava za RTS Todorović.
 
Navodi da meteorološki podaci postoje za Beograd 130 godina i da se vidi da je bilo vrućina i ranije, "i to kakvih". Prosečan broj dana sa temperaturom višom od 35 stepeni u Beogradu je pet, a ovog leta ih je do sada bilo tri, ukazuje meteorolog.
 
Nekada se govorilo se "od Svetog Ilije, sunce sve milije", što Todorović ocenjuje kao nasleđe koje ima smisla, ali da ga ne treba shvatati bukvalno. Navodi da prosečne temperature od 10, 15. avgusta počinju da padaju, ali se dešava da bude toplo i krajem avgusta, pa i početkom narednog meseca.
 
Jedne godine je u Beogradu početkom septembra izmereno 42 stepena, navodi Todorović.
 
Vreme je u avgustu veoma suvo, nema padavina, što Todorović naziva kompenzacijom u odnosu na jun i jul, kada je vlažnost bila velika.
 
Vremenska prognoza sve više zanima ljude, u štampi su se pojavile skoro apokaliptične prognoze za oktobar i novembar, ali Todorović kaže da mediji prenaglašavaju događaje.
 
"Neće biti apokalipse, to je izvesno", poručio je Todorović.
 
U četvrtak i petak se očekuje neznatni pad temperature na 32 stepena. Suvo i toplo vreme će se zadržati do kraja meseca, a možda se nastavi i u septembru.
 

MarketingNajnovije vesti