Zorana Mihajlović
Srbija

Mihajlović: Gas i struja neće poskupeti do kraja grejne sezone

Izvor: 
RTV/FoNet Uto, 19/10/2021 - 18:08Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da, uprkos krizi na evropskim tržištima, neće biti poremećaja na srpskom tržištu energentima, kao i da cena gasa, električne i toplotne energije za domaćinstva neće biti promenjena do kraja grejne sezone. 

Mihajlović je posle sastanka sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i sa predstavnicima javnih preduzeća u oblasti proizvodnje i distribucije električne energije i gasa, izjavila da je neophodno da sva preduzeća bolje planiraju i brže realizuju kapitalne investicije, saopštilo je Ministrastvo rudarstva i energetike.

Razgovarali smo o finansijskom stanju svakog preduzeća i složili smo se da najpre investicioni planovi moraju da budu jasni i precizni, da se pokrenu kapitalne investicije, pre svega kada je reč o EPS, kao i distributivnoj elektroenergetskoj i gasnoj mreži, odnosno promenama u radu Srbijagasa i Transnafte, izjavila je Mihajlović.

Ukoliko ne budemo ulagali u gasne interkonektore, distributivnu mrežu, visokonaponsku mrežu, ali i nove kapacitete, nećemo moći da zadovoljimo potražnju za gasom i električnom energijom. Suština je da stvorimo i energetske koridore i budemo nezaobilazni energetski faktor u regionu, izjavila je Mihajlović.

Ona je ukazala da su velike obaveze i odgovornost pred svim državnim preduzećima, koja moraju da budu efikasnija u svom funkcionisanju i da naplaćuju svoja potraživanja.

Drugovanja prema "Srbijagasu" su gotovo 900 miliona evra, prema "Elektroprivredi Srbije" 20 milijardi dinara, navela je Mihajlović.

"Rukovodstvo tih preduzeća mora da bude konkretnije i efikasnije u svom radu i hitno krene u nove investicione cikluse. Ne sme biti kašnjenja, kao što je slučaj sa dosadašnjim investicijama EPS-a, jer svaki dan kašnjenja u realizaciji investicija je ozbiljan problem u obezbeđivanju energetske sigurnosti i zadovoljenju potreba koju za energijom imaju i privreda i domaćinstva. Ministarstvo će učiniti sve što je u našoj nadležnosti da u tom procesu pomognemo", istakla je Mihajlović.

Delegaciju MMF su predvodili Jan Kes Martejn, načelnik Jedinice za jugoistok u Evropskom odeljenju, i Julija Ustjugova, šefica Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu, a na sastanku su učestvovali i predstavnici Elektroprivrede Srbije, Elektromreže Srbije, Elektrodistribucije Srbije, Srbijagas, Transnafte, Beogradske elektrane, stoji u saopštenju.

 
MarketingNajnovije vesti