• Mihajlović: Gas i struja neće poskupeti do kraja grejne sezone

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da, uprkos krizi na evropskim tržištima, neće biti poremećaja na srpskom tržištu energentima, kao i da cena gasa, električne i toplotne energije za domaćinstva neće biti promenjena do kraja grejne sezone. 

    Mihajlović je posle sastanka sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i sa predstavnicima javnih preduzeća u oblasti proizvodnje i distribucije električne energije i gasa, izjavila da je neophodno da sva preduzeća bolje planiraju i brže realizuju kapitalne investicije, saopštilo je Ministrastvo rudarstva i energetike.

    Razgovarali smo o finansijskom stanju svakog preduzeća i složili smo se da najpre investicioni planovi moraju da budu jasni i precizni, da se pokrenu kapitalne investicije, pre svega kada je reč o EPS, kao i distributivnoj elektroenergetskoj i gasnoj mreži, odnosno promenama u radu Srbijagasa i Transnafte, izjavila je Mihajlović.

    Ukoliko ne budemo ulagali u gasne interkonektore, distributivnu mrežu, visokonaponsku mrežu, ali i nove kapacitete, nećemo moći da zadovoljimo potražnju za gasom i električnom energijom. Suština je da stvorimo i energetske koridore i budemo nezaobilazni energetski faktor u regionu, izjavila je Mihajlović.

    Ona je ukazala da su velike obaveze i odgovornost pred svim državnim preduzećima, koja moraju da budu efikasnija u svom funkcionisanju i da naplaćuju svoja potraživanja.

    Drugovanja prema „Srbijagasu“ su gotovo 900 miliona evra, prema „Elektroprivredi Srbije“ 20 milijardi dinara, navela je Mihajlović.

    „Rukovodstvo tih preduzeća mora da bude konkretnije i efikasnije u svom radu i hitno krene u nove investicione cikluse. Ne sme biti kašnjenja, kao što je slučaj sa dosadašnjim investicijama EPS-a, jer svaki dan kašnjenja u realizaciji investicija je ozbiljan problem u obezbeđivanju energetske sigurnosti i zadovoljenju potreba koju za energijom imaju i privreda i domaćinstva. Ministarstvo će učiniti sve što je u našoj nadležnosti da u tom procesu pomognemo“, istakla je Mihajlović.

    Delegaciju MMF su predvodili Jan Kes Martejn, načelnik Jedinice za jugoistok u Evropskom odeljenju, i Julija Ustjugova, šefica Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu, a na sastanku su učestvovali i predstavnici Elektroprivrede Srbije, Elektromreže Srbije, Elektrodistribucije Srbije, Srbijagas, Transnafte, Beogradske elektrane, stoji u saopštenju.

     

    Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da, uprkos krizi na evropskim tržištima, neće biti poremećaja na srpskom tržištu energentima, kao i da cena gasa, električne i toplotne energije za domaćinstva neće biti promenjena do kraja grejne sezone. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]