Zorana Mihajlović
Srbija

Mihajlović: Kreće se u izgradnju pet novih autoputeva

Izvor: 
Tanjug Pon, 05/08/2019 - 18:28


Ukupna vrednost infrastrukturnih projekata koje Srbija realizuje i priprema iznosi 14,5 milijardi evra, a ulaganje u infrastrukturu, zajedno sa sprovedenim reformama, doprinelo je da u protekle dve godine građevinarstvo postane glavni pokretač rasta BDP-a, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ove i naredne godine kreće se u izgradnju pet novih autoputeva. Radovi na deonici Preljina-Požega, na Koridoru 11 ka Crnoj Gori, već su započeti, a očekuje se i početak radova na autoputu Sremska Rača-Kuzmin, deonici autoputa Beograd-Sarajevo, kao i na Moravskom koridoru, od Pojata do Preljine, koji će povezati Koridor 10 i Koridor 11 i oko 500.000 ljudi u centralnoj Srbiji.

 
"Osim toga, trebalo bi da ove godine počnu radovi i na autoputu i brzoj saobraćajnici Ruma-Šabac-Loznica, a naredne godine i na prvoj deonici auto-puta Niš-Merdare, od Niša do Pločnika", navodi Mihajlovićeva.
 
Govoreći o projektima iz njenog resora, podseća da je u protekle dve godine izgrađeno više od 150 kilometara autoputeva, pušten u saobraćaj drumski Koridor 10 od severa do juga, a očekuje se puštanje u saobraćaj autoputa na Koridoru 11 od Obrenovca do Čacka ovog meseca.
 
Kada je reč o železnici, dodaje da je završen Žeželjev most u Novom Sadu, obnovljeno oko 400 kilometara pruga, a da je započeta izgradnja prve brze pruge u regionu, Beograd-Budimpešta...
 
U ovoj godini kreće novi investicioni ciklus u infrastrukturi koji, između ostalog, obuhvata projekte u drumskom, železničkom, vazdušnom i vodnom saobraćaju.
 
"Nastavak ulaganja u infrastrukturu je važan jer će obezbediti Srbiji dobru povezanost sa regionom, Evropskom unijom i svetom, nove investicije i bolji kvalitet života njenih građana, a svega toga nema bez razvijanja infrastrukture", kaže resorna ministarka.
 
Na jesen ove godine će, kaže, biti završen i kompletan istočni krak ka Bugarskoj, a ove godine će takođe biti završeno ukupno i 120 kilometara autoputa na Koridoru 11, od Surčina do Čačka.MarketingNajnovije vesti