Srbija

Mihajlović: Novim zakonima smanjićemo cenu struje, subvencije građanima za zamenu drvenarije

Izvor: 
021/Beta Uto, 30/03/2021 - 14:21

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže da će novi zakoni pomoću kojih će građanima biti omogućena samostalna proizvodnja električne energije uticati da računi za struju budu niži.
 
Tokom gostovanja na TV Prva Mihajlović je najavila i subvencije od države za zamenu stolarije u kućama i stanovima.
 
"Novim zakonom o energetskoj efikasnosti pravimo upravu kroz koju ćemo omogućiti građanima da u različitim iznosima dobiju novac za zamenu prozora i vrata, 50 odsto će ići od uprave, države i grada, a 50 odsto će obezbediti sami", navodi Mihajlović.
 
Ona kaže da Srbija "baca" 40 odsto više električne energije od komšija iz regiona, što samim tim znači i da su računi veći.
 
"Hoćemo da omogućimo da na svaki krov kuće i stambene zgrade mogu da se stave solarni paneli. Ako živite u zgradi, biće vam potrebna odluka stambene zajednice ili dela zajednice, kao i okvirni projekat za solarne panele koji se potom priključuju na postojeće instalacije u stanu i kući, te će računi biti niži za onoliko koliko se električne energije proizvede", kaže ministarka.
 
Ona dodaje i da će procedura biti najjednostavnija moguća kako građani ne bi gubili vreme.
 
Ovo će biti prvi put da Srbija dobija zakon o obnovljivim izvorima energije, a kao prednost toga Mihajlović vidi i to što kada potrošač nije kod kuće, energija će se proizvoditi i dalje, a potom će odlaziti u distributivnu mrežu gde će se čuvati za naredni mesec.
 
Vlada Srbije usvojila je juče predloge četiri zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, zakona o energetici, zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i zakona o obnovljivim izvorima energije.

MarketingNajnovije vesti