Ministarka Mihajlovic Foto: www.mc.rs
Srbija

Mihajlović: Pad obima saobraćaja od 60 odsto, šteta oko pola milijarde evra

Izvor: 
RTS/021 Čet, 07/05/2020 - 18:46

Na Koridoru 10 počela je obnova auto-puta na više deonica i do kraja avgusta biće završeno ukupno 200 kilometara, a ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je da je u protekla dva meseca četiri puta je manji saobraćaj na auto-putevima zbog epidemije i šteta će zbog smanjenog obima saobraćaja do kraja godine biti oko pola milijarde evra.

Zorana Mihajlović je rekla da je ovo prvi put da su radovi na održavanju puteva krenuli na početku građevinske sezone i da nema razloga da se sa tim počinje u julu i avgustu, tj. u jeku letnje sezone.

"Danas se na auto-putu Koridora 10 radi na tri mesta", navela je Mihajlovićeva.

Važno je, kaže, da se pripremi sve za saobraćaj kojeg će, veruje, biti više, u narednim mesecima.

"Na današnji dan 4.200 radnika angažovano je na najvećim infrastrukturnim projektima u Srbiji", rekla je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je dodala i da je u martu i aprilu ove godine na auto-putevima zabeleženo 4,8 miliona automobila, što je za četiri miliona manje nego prošle godine u isto vreme, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva.

"Beležimo pad obima saobraćaja od 60 odsto, a procene su da će pad prihoda iznositi oko 30 miliona evra. Štete u drumskom saobraćaju postoje, do kraja godine one će biti oko pola milijarde evra. S druge strane, mi smo opredeljeni da ne smanjujemo novac za održavanje puteva niti će bilo šta trpeti u izgradnji novih i rehabilitaciji postojeće putne mreže", rekla je Mihajlovićeva.

Zoran Drobnjak, direktor JP "Putevi Srbije", rekao je da će se ove godine raditi rehabilitacija oko 200 kilometara auto-puteva u vrednosti od oko pet milijardi dinara.

"Radiće se kod Subotice, oko Niša i Doljevca, Merošine. Na ovoj deonici radimo rehabilitaciju u dužini od 13 km i vrednosti oko 350 miliona dinara, biće gotova krajem maja. Više od 25 godina nije se radilo na tome", istakao je Drobnjak.
MarketingNajnovije vesti