• Mihajlović: Struja treba da poskupi da bi EPS obezbedio proizvodnju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da bi električna energija trebalo da poskupi, kako bi Elektroprivreda Srbije (EPS) mogla da nabavi opremu za proizvodnju uglja.

    Ona je na konferenciji „Obnovljivi izvori energije -prilike i mogućnosti za Srbiju i Izrael“ u Privrednoj komori Srbije rekla da razume što predsednik Aleksandar Vučić kaže da struja neće da poskupi i dodala da je njen posao da kaže zašto bi to ipak trebalo da se dogodi.

    „Ja razumem predsednika kada kaže da mora da vodi računa o celoj teritoriji Srbije i da obezbedi sve što je u ovoj krizi potrebno, pre svega mislim na hranu, ali i sve ostalo i on to odlično radi. Ali, isto tako ja moram da kažem da je posao Ministarstva i moj lično da stvorimo uslove da EPS i druga energetska preduzeća mogu da funkcionišu, ne samo u ovoj krizi, nego da obezbede dovoljne količine električne energije da ne uvozimo ugalj. Jer, ako imamo EPS koji uvoz struju i ugalj, onda nam ne treba EPS“, izjavila je Mihajlović.

    Ministarka je istakla da je proizvodnja struje jedina oblast u kojoj Srbija može da bude samodovoljna, i da čak izvozi.

    „Moj posao je da pomognem EPS-u kome treba mnogo više novca da uloži u opremu koja je potrebna da bi sledeću godinu, ne ovu zimu, jer ove ćemo sigurno uvoziti struju, ali da sledeću zimu 2023/2024. EPS proizvodi dovoljno za nas i ima mogućnost da je izvozi“, rekla je Mihajlović.

    Ona je građanima poručila da struja nije jeftina, jer je to najplemenitji oblik energije i da ćemo morati svi da štedimo i ponašamo se racionalno.

    „EPS-u treba novac, on taj novac uzima kroz kredite, država to garantuje, ali im treba i cena električne energije“, poručila je Mihajlović.

    Procenila je da će oko 200.000 domaćinstva biti obuhvaćeno povlasticama za plaćanje električne energije kada bude usvojena odgovarajuća Uredba Vlade.

    Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da bi električna energija trebalo da poskupi, kako bi Elektroprivreda Srbije (EPS) mogla da nabavi opremu za proizvodnju uglja.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]