• Milena Tijanić biće prva medicinska sestra čija će urna biti položena u Aleji zaslužnih građana

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Urna sa posmrtnim ostacima profesorke Milene Tijanić biće položena 14. januara u 10 sati , u Aleji zaslužnih građana na  Novom groblju u Beogradu.

    Profesorka Milena Tijanić, biće prva medicinska sestra čija će urna biti položena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

    – Ma koliko žalili zbog nenadoknadivog gubitka za sestrinstvo Srbije ,ma koliko za sve nas bio bolan odlazak profesorke Milene Tijanić, iznedrena odluka o njenom večnom počivalištu donela nam je ohrabenje i nadu da zajedničkim snagama, udruženi i jedinstveni, možemo ostvariti davno zacrtane ciljeve, kojima stremimo. U korist struke i časne profesije kojoj pripadamo kao najbrojniji deo našeg zdravstvenog sistema, koji je i u vreme
    pandemije pokazao svoju hrabrost i požrtvovanost, saopšteno je iz Udruženja medicinskih sestara – tehničara Kliničkog centra Srbije „Sestrinstvo“.

    Po svom uticaju i značaju Milena Tijanić je naslednica plejade naših bolničarki i bolničara koji su dali živote u Prvom i Drugom svetskom ratu, ali tom žrtvom doprineli uspostavljanju sistemskog pristupa školovanju i razvoju struke medicinskih sestara. Time što bi se urna prof. Milene Tijanić našla u Aleji zaslužnih građana odala bi se počast, kako njoj tako i celoj profesiji koja se nevidljiva, nesebično, radom a nekad i životom, zalaže za dobrobit i zdravlje naroda.

    Milena Tijanić je rođena 1933. godine, u uglednoj porodici iz Jagode u Pećkom okrugu, na Metohiji. Bila je prva generacija Srednje medicinske škole u Kosovskoj Mitrovici i kao najbolji đak izabrana da bude instruktor u istoj školi. Radila je na osnivanju nove elitne Srednje medicinske škole sa internatom u Kragujevcu i ponovo bila jedan od instruktora sestrinskih predmeta. Posle specijalizacije u Školi zdravlja pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koju je vodio dr Andrija Štampar, u Beogradu je učestvovala u osnivanju Više medicinske škole preventivnog tipa Jugoslovenskog Crvenog krsta i potom Integrisane više medicinske škole u Zemunu (sada, prvog Fakulteta za medicinske sestre u Srbiji). Bila je neophodni kadar za nekoliko stručnih predmeta i odškolovala je mnoge generacije medicinskih sestara i tehničara.

    Realizovala je ideju o stvaranju kapitalnog dela za sestre, Zdravstvena nega i savremeno sestrinstvo – naše Biblije. Pored brojnih radova i publikacija, autorka je i priloga „Sestrinstvo u srpskoj medicini” za Enciklopediju srpske medicine. 
    Iako je diplomirala psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Milena Tijanić je svim bićem bila utkana u razvoj sestrinstva Srbije i Jugoslavije i reprezentovala naš kadar u svetskim medicinskim krugovima. 
    Možda doprinos prof. Milene Tijanić struci medicinskih sestara nije društvo znalo da vrednuje i nije znalo da nagradi. Ali je struka 2000. godine ustanovila Nagradu za životno delo – Statuu „Milena Tijanić” za poseban doprinos vaspitanju i obrazovanju medicinskih sestara i tehničara u Srbiji.

    Među humanitarnim akcijama u kojima je učestvovala Milena Tijanić izdvaja se da je sa svojim studentkinjama Više medicinske škole JCK među prvima pomagala u zbrinjavanju postradalih u zemljotresu u Skoplju, 1963. 
    Sadašnja situacija pandemije, s kojom je odlazak prof. Milene Tijanić koincidirao, neposredno ukazuje koliki je značaj njenih zalaganja u osposobljavanju zdravstvenog kadra za najteža iskušenja. 

    Profesorka Milena Tijanić preminula je u sredu, 2. decembra 2020. godine.

     

     

     

     

    Urna sa posmrtnim ostacima profesorke Milene Tijanić biće položena 14. januara u 10 sati , u Aleji zaslužnih građana na  Novom groblju u Beogradu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]