• Milioni dodeljeni nepoznatim udruženjima, krivična prijava zbog konkursa za zaštitu životne sredine

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Ministarstvo zaštite životne sredine podelilo je 70 miliona dinara na konkursu namenjenom civilnom sektoru, između ostalog, fantomskim i udruženjima koja ne ispunjavaju minimum uslova, objavio je 021.rs.

     

    Istovremeno, relevantna udruženja koja se u Srbiji bave zaštitom životne sredine nisu dobila ni dinar, a jedno od njih – Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, najavilo je krivičnu prijavu zbog indirektnih poruka da članovi komisije traže mito u zamenu za bodove na konkursu.

     

    Na čelu ministarstva je ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović.
     
    Na konkurs namenjen civilnom sektoru, za koji je upravo izašla preliminarna rang lista, apliciralo je 192 udruženja, a predloženo je da novac dobije njih 79. Među njima su udruženja koja nisu registrovana u APR, sportska i udruženja studenata – koji ni nemaju pravo učešća na konkursu, udruženja osnovana pre nekoliko meseci, bez ikakvog sajta, kontakta, društvene mreže ili radnog staža.
     
    Najviše novca na konkursu dobila su upravo takva udruženja, budući da je maksimum po prijavi 1,7 miliona dinara. 
     
    Mnoga udruženja za koja niko do sada nije čuo dobila su novac. Kancelarija za razvoj društva, udruženje građana na čijem čelu je savetnik u ministarstvu za rad Stefan Stamenić, osnovana je pre manje od godinu dana. Nema sajt, Fejsbuk stranicu, ali će dobiti traženih 630.000 dinara poreskih obveznika.
     
    Još više novca i to 890.000 dinara dobiće Centar za tehnologiju, edukaciju i konsultacije, osnovan 2019. godine, bez zvanične prezentacije na internetu.
     
    Tu je i novosadsko udruženje Kogitatum centar, koje je jedino poznato po reakciji iz 2015. godine, kad je ovo udruženje, tada staro dve godine, Demokratsku stranku uporedilo sa delovanjem nacional-socijalističke stranke u Nemačkoj 1933. godine. Zastupnik je Gradimir Banković, koji stoji i iza Centra za društvenu stabilnost. Pre Bankovića je na čelu Kogitatum centra bio Milan Radin, novi poslanik iz Novog Sada u Skupštini Srbije, iz redova Srpske napredne stranke.  Za projekat „Eko svest je veća uz Ribarac bez smeća“ tražili su i dobili 350.000 dinara.
     
    Centar za modernizaciju društva i transformaciju lokalne zajednice je osnovano u novembru prošle godine. Tražili su i dobili 449.930 dinara, a u opisu aktivnosti na APR navodi se niz interesovanja – primarno zaštita novinarske profesije, ali i jačanje lokalne samourave, ravnopravnost polova, mladi, zaštita životne sredine… Udruženje nema sajt, a zastupnica je novinarka Ana Ćurčić.
     
    Maksimalnih 1,7 miliona dinara dobilo je udruženje o kojem se gotovo ništa ne zna – „Srbija koju volim“. Osnovano je prošlog septembra u Ubu, a nemaju zvaničnu prezentaciju.
     
    Udruženje za zaštitu životne sredine „Purototal“ takođe je zanimljivo budući da je osnovano u februaru ove godine. I oni su tražili i dobili 1,7 miliona za projekat „Eko generacija“, bez da o njima postoje informacije na sajtu ili na društvenim mrežama.
     
    Isti, maksimalan iznos dobilo je udruženje BI International – Novi Pazar, kog nismo uspeli da lociramo u APR, niti bilo gde na internetu.
    Izvesni Komitet za prosperitet društva Beograd osnovan je 2019. godine, a jedino što je internet pretragom moguće o njima saznati je da su već dobili projekat u Beogradu. Tražili su i dobili 620.000 dinara.
     
    Najzanimljivije je učešće udruženja koje se bavi promocijom kompetitivnih računarskih igrica iliti e-sporta. Beogradski e-sports savez, sportsko udruženje, tražilo je i od komisije dobilo 450.000 dinara za izradu publikacije „Reciklažna ostrva – očistimo Beograd od električnog i elektronskog otpada“. Ovo udruženje osnovano je 2018. godine isključivo za promociju e-sportskih igara, ali sada ih zanima i zaštita životne sredine.
     
    I izvesni Srpski e-sportski savez dobilo je značajan iznos od 1,6 miliona dinara za projekat „Serbia Greening“.
     
    Omladinski pokret Blok je novosadsko udruženje, osnovano u februaru ove godine. Na čelu sa direktorom Blokstok festivala i radnikom novosadske Tržnice Markom Tančikom dobilo je traženih 275.000 dinara.
     
    Novac je dobio i Konjički klub Bojčin Progar, inače sportsko udruženje, ukupno 554.000 dinara.
     
    Od poznatijih udruženja, visok iznos od 1.680.000 dinara dobila je Omladina Jazas, a 857.100 dinara dobiće Pokret gorana Vojvodine.
     
    Prema mišljenju komisije, udruženja koja uopšte nisu bila ni razmatrana su Vojvođanska zelena inicijativa, koja radi istraživačke serijale o zaštiti životne sredine, kao ni prepoznatljiva udruženja Čepom do osmeha i Pokret gorana Novog Sada. Odbijen je i projekat Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
     
    Da bi mogla da konkurišu, udruženja su morala da budu osnovana sa ciljem zaštite životne sredine – što mnoga od ovih upitnih udruženja nisu. Projekti moraju da imaju konkretne i merljive rezultate, a udruženja su u obavezi da na svojim sajtovima objavljuju informacije o toku projekata, najave aktivnosti i podatke o donatorima. Za većinu pomenutih udruženja to bi bilo nemoguće jer nemaju sajtove.
     
    Ceo tekst pročitajte na sajtu 021.rs.
     

    Ministarstvo zaštite životne sredine podelilo je 70 miliona dinara na konkursu namenjenom civilnom sektoru, između ostalog, fantomskim i udruženjima koja ne ispunjavaju minimum uslova.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]