• Ministarka Matić objašnjava kakva će biti pravila za ulazak građana Srbije u Grčku

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Od 14. maja Grčka će otvoriti granične prelaze preko Severne Makedonije, ali se očekuje da će u aprilu otvoriti granice preko Bugarske. Najavljeno je da deca od 10 godina pa naviše moraju da imaju antigenski test za ulazak u zemlju. Hrvatska je granicu spustila na sedam godina, kaže za RTS Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

    Gostujući u Jutarnjem programu ministarka Tatjana Matić ističe da je sa Grčkom usaglašeno da će građani Srbije koji su vakcinisani moći sa digitalnim sertifikatom o vakcinaciji, bez obzra koju su vakcinu primili, pa prolaze granicu i da će u tom smislu biti prioritetni građani i moći će da prolaze brzom trakom.

    Dodaje da je i sa antigenskim i pi-si-ar testovima moguće ući u Grčku. Od 14. maja će se otvoriti granični prelazi preko Severne Makedonije, ali se očekuje da se u aprilu otvore granice preko Bugarske.

    Prema njenim rečima, uzrast dece je inače definisan i evropskim nacrtom dokumenta u vezi sa digitalnim sertifikatima o vakcinaciji. EU smatra da je granica 12 godina, ali bilteralno zemlje članice kao što je Grčka su spustile taj uzrast na 10 godina i deca od 10 godina pa naviše moraju da imaju antgenski test.

    „Posle potpisivanja sporazuma sa Grčkom i Hrvatska je objavila da će moći da se uđe sa sertifikatima o vakcnaciji, da su sve vakcine priznate i da će građani koji nisu mogli da prime vakcinu iz opravdanih razloga moći da se uđu u tu zemlju ili sa pi-si-ar ili antigenskim testom sa tim što je granica za ulazak u Hrvatsku, kada je reč o deci sedam godina. Grci su na tu temu već dali ustupak i dalje neće biti razgovora“, naglašava Matićeva.

    Ističe da će Grci omogućiti svim građanima koji su za svoju decu radili antigenske testove refundaciju troškova, odnosno da će u visini tih troškova dobiti neku dodatnu uslugu u hotelu.

    Najavljuje se i da bi zemlje koje imaju uspeh u imunizaciji, kao što je Srbija, mogle da budu uključene u pilot projekat – da turiste puste već sredinom aprila.

    „Mi smo u svakodnevnoj komunikaciji sa ministrom Harisom Teoharisom. Srbija je prva zemlja u regionu koja je potpisala ovakav sporazum sa Grčkom, jedino su Izraelci to uradili pre nas i to je sve zahvaljujući činjenici da imamo veliki broj vakcinisanih i revakcnisanih. Važno je da se vakcinacija nastavi ovim tempom. U zavisnosti od toga oni će otvoriti granicu što pre jer se prati epdemiološka situacija u Srbiji i Grčkoj. Nadaju se da ćemo u naredne tri nedelje imati pad broja obolelih i da ćemo moći da već u aprilu uđemo u Grčku preko Bugarske“, smatra Matićeva.

    Dodaje da smo u prvih pet zemalja u svetu sa kojima je Grčka sklopila ove sporazume. To su Izrael, Srbija, SAD, Velika Britanija i UAE.

    „Grci zadržavaju pravo da rade nasumične antigenske testove na granici. To se posebno odnosi na organizovana putovanja“, naglašava Matićeva.

    Uvođenje širokopojasnog interneta

    Prema rečima ministrake trgovine, turizma i telekomunikacija uvođenje širokopojasnog interneta u ruralnim područjima je kapitalni infrastrukturni projekat.

    „Reč je o 600 naselja. Od Evropske banke za obnovu i razvoj dobili smo 1,7 miliona evra bespovratnih sredstava za ruralna područja, a 18 milona evra je kredit koji uzimamo pod izuzetno povoljnim uslovima sa kamatom od jedan posto od Evropske banke za obnovu i razvoj“, objašnjava Tatjana Matić.

    Dodaje da je konkurs već raspisan i da reč je o 34 ugovora. Javni pozivi sa operatore su već okončani koji će zajedno sa državom raditi na razvoju širokopojasnog interneta i pristupa u ruralnim krajevima.

    „To nije samo pritup internetu već i fiksnoj telefoniji, elektronskim uslugama i svemu onome što internet nudi“, poručuje ministarka Tatjana Matić. 

    Od 14. maja Grčka će otvoriti granične prelaze preko Severne Makedonije, ali se očekuje da će u aprilu otvoriti granice preko Bugarske. Najavljeno je da deca od 10 godina pa naviše moraju da imaju antigenski test za ulazak u zemlju. Hrvatska je granicu spustila na sedam godina, kaže za RTS Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]