• Ministarstvo prosvete: Mala matura će biti lakša od probne

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Iz Ministarstva prosvete smatraju da bez obzira na sve uslove pod kojima se odvijala nastava ove godine, ipak nije realno očekivati da se ukine završni ispit, te najavljuju da će isti biti lakši nego probni, piše Danas.

    Probni završni planiran je za ovaj petak i subotu, ali je pomeren na 9. i 10. april. To će pokazati na šta još da se obrati pažnja, najavljuju za Danas iz Ministarstva. 
     
    „Zadaci na završnom ispitu će biti lakši nego na probnom, to je sigurno. Preduzeli smo sve mere i naložili Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja da se zadaci prilagode onlajn nastavi, a to znači da se poklapaju sa onim nastavnim sadržajima koji su puštani onlajn“, kažu iz Ministarstva.
     
    Roditelji negoduju zbog toga što Ministarstvo prosvete ne izlazi sa definitivnim stavom, piše Danas. Smatraju da je to nepošteno prema deci, a na komentare prosvetne vlasti da niko ne bi učio ako bi se sada donela odluka o eventualno redukovanoj maturi, poručuju da bi đaci tek onda prionuli, ako bi im bilo poznato šta ih u junu čeka. Do sada je nezvanično pominjana mogućnost da će biti ukinut kombinovani test, a takvoj odluci na ruku ide trenutno zatvaranje škola. Ipak, niko od nadležnih ove spekulacije nije potvrdio, ali ni demantovao.
     
    Forum srednjih stručnih škola Beograda poslao je dopis Ministarstvu u kojem se predlaže da se ove školske godine ukine mala matura.
     
    „U situaciji kada skoro dve školske godine đaci ne pohađaju nastavu onako kako je to predviđeno planom i programom, kada čas idu u školu, a čas rade onlajn, teško da se može očekivati nivo znanja koji je neophodan za polaganje male mature“, navodi se u dopisu.
     
    Predsednik Foruma Milorad Antić dodaje i da su đaci pod stresom, da malo rade, da većina nije navikla na samostalan rad, te i da je korona promenila odnos prema školi. Tvrdi i da neće biti dovoljno vremena za pripremu završnog ispita.
     
    S druge strane, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, zalaže se za ukidanje kombinovanog testa na maloj maturi, koji je, prema rečima predsednice Unije Jasne Janković, i inače problematičan.
     
    „Ne može se ukinuti završni ispit na kraju osnovne škole jer su velike razlike u ocenjivanju među nastavnicima i sigurno je da bi takvom odlukom određeni đaci bili oštećeni“, navodi Janković za Danas.
     

    Iz Ministarstva prosvete smatraju da bez obzira na sve uslove pod kojima se odvijala nastava ove godine, ipak nije realno očekivati da se ukine završni ispit, te najavljuju da će isti biti lakši nego probni, piše Danas.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]