Srbija

Ministarstvo reagovalo zbog naslovnica tabloida, traži brzu reakciju tužilaštva

Izvor: 
021 Čet, 09/01/2020 - 11:25Ministarstvo kulture i informisanja ocenilo je da naslovne strane pojedinih današnjih tabloida predstavljaju "dno medijskog nemorala i bestidnosti" i najavilo da će preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti, kao i da očekuje brzu i odlučnu reakciju javnog tužilaštva.

 

"Ministarstvo kulture i informisanja sa najdubljim gnušanjem ocenjuje da su pređene sve granice neljudskog postupanja u odnosu na interese maloletnog lica i njegovih roditelja, koji su već previše patili da bi im neki medijski lešinari bez skrupula i protivno zakonu kopali po vrućim ranama. Ovo je tačka u kojoj društvo mora da bude jedinstveno i solidarno u osudi ovih medijskih zlodela, jer će u suprotnom preći u predcivilizacijsko stanje etičke otupelosti i nemorala", navodi se u saopštenju.
 
Pojedini tabloidi u današnjem broju na naslovnim stranama donose izjave uhapšenog Ninoslava Jovanovića o tome kako je danima mučio otetu dvanaestogodišnju devojčicu.
 
UNS: Srpski telegraf i Informer grubo prekršili zakon
 
Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je današnje naslovne strane Srpskog telegrafa i Informera kojima se, objavljivanjem iskaza Ninoslava Jovanovića, grubo krši dostojanstvo i privatnost maloletne žrtve, što je zabranjeno zakonom i novinarskim kodeksom.
 
UNS podseća da je članom 79 Zakona o javnom informisanju i medijima propisano da se "opisom scene nasilja u mediju ili medijskom sadržaju ne sme se povrediti dostojanstvo žrtve nasilja", a Kodeksom novinara Srbije da je novinar "dužan da poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece, žrtava zločina...".MarketingNajnovije vesti