• Ministarstvo zdravlja krši zakon skrivanjem informacija o nabavci za kovid bolnice

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministarstvo zdravlja je krajem prošle godine od distributera fijatovih vozila „Nikom auta“ po hitnom postupku kupilo deset sanitetskih vozila za „kovid bolnice“ u Batajnici i Kruševcu.

     

    Uprkos zakonskoj obavezi, Ministarstvo nije objavilo za koliko novca je kupilo vozila i koja firma je dobila posao, piše CINS. Stručnjaci ocenjuju da nije bilo razloga za hitan postupak i da bi Ministarstvo trebalo da snosi odgovornost zbog kršenja zakona.
     
    „Hitnost i netransparentnost – dva termina koja se često povezuju sa poslovima koje država sklapa tokom pandemije virusa korona. Upravo takav je bio slučaj i sa odlukom Ministarstva zdravlja da u novembru prošle godine nabavi deset sanitetskih vozila za potrebe ‘kovid bolnica’ u Batajnici i Kruševcu“, navodi se u tekstu.
     
    Iako su, prema Zakonu o javnim nabavkama, ime firme koja je dobila posao, kriterijumi na osnovu kojih je odabrana i po kojoj ceni, morali da budu dostupni na Portalu javnih nabavki u roku od tri dana od dana odluke, ova državna institucija to do danas nije učinila, podsećaju iz CINS-a.
     
    Navode da iz Ministarstva nisu hteli da im pošalju te podatke, a pored njih ni Kancelarija za javne nabavke (koja upravlja Portalom) nije odgovorila zašto nije objavila te informacije. CINS otkriva da je posao procenjen na 40 miliona dinara bez PDV-a (48 sa PDV-om) poveren distributeru fijatovih vozila, firmi Nikom auto iz Kragujevca.
     
    Marina Mijatović iz nevladine organizacije Pravni skener, specijalizovane za nadzor javnih nabavki u zdravstvu, kaže da Ministarstvo zdravlja nije postupilo prema Zakonu.
     
    „Ne samo da nije objavljena Odluka o dodeli ugovora, već ne postoje ni podaci o tehničkim specifikacijama. Ako nema većine dokumentacije, ne možemo ni govoriti o javnosti nabavke. Takođe, možemo smatrati da javna nabavka nije ni okončana“, navodi Mijatović.
     
    Advokat Nebojša Bogdanović dodaje da bi zbog toga Ministarstvo trebalo da bude kažnjeno sa 100.000 do milion dinara, a odgovorno lice novčanom kaznom od 30.000 do 80.000 dinara.
     
    Menadžer prodaje fijatovih komercijalnih vozila u „Nikom autu“, Vladimir Novaković, kaže da su po vozilu naplaćivali oko 3,9 miliona dinara bez PDV-a.
     
    „Išla su vozila sa jačim motorom, bolje opremljena, a dali smo po ceni koja je tržišna. Tako da je sa naše strane jako korektno odrađen posao“, tvrdi. Dodaje da su saniteti isporučeni Ministarstvu u decembru, pred Novu godinu.
     
    Tu spada i ugrađivanje opreme za sanitetsko vozilo, što je, između ostalog, podrazumevalo izmenu enterijera, podova, klimu, svetlosnu i zvučnu signalizaciju koju je kao podizvođač radio Markonis iz Niša. Komercijalista u toj firmi, Mladen Kosović, kaže da je Markonis za posao dobio oko 10.000 evra po vozilu.
     
    Ceo tekst možete pročitati na sajtu CINS-a.
     

    Ministarstvo zdravlja je krajem prošle godine od distributera fijatovih vozila „Nikom auta“ po hitnom postupku kupilo deset sanitetskih vozila za „kovid bolnice“ u Batajnici i Kruševcu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]