Plaža u Grčkoj Foto: pixabay
Srbija

Ministri se dogovorili kako će Srbi putovati u Grčku ove godine

Izvor: 
013info/B92 Uto, 26/01/2021 - 15:11

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić i ministar Republike Grčke za turizam Haris Teokaris postigli su na današnjem onlajn sastanku saglasnost o potpisivanju zajedničkog Memoranduma o razumevanju u oblasti turizma u uslovima pandemije COVID-19.

Sporazum će definisati uslove ulaska putnika iz Srbije u Grčku, odnosno iz Grčke u Srbiju, u periodu od 1. maja do 1. oktobra 2021. godine.

Matić je tim povodom saopštila da je dogovoreno da će taj memorandum predvideti međusobno priznavanje elektronskih sertifikata o vakcinaciji.  

Na taj način biće omogućen ulazak građanima obe zemlje koji su vakcinisani, dok će za građane koji nisu vakcinisani biti obavezan PCR ili antigenski test. Takođe, na granici će se raditi nasumični brzi testovi, objasnila je ministarka.

Ona je napomenula i da će građani koji do sada nisu mogli da ostvare zamenska putovanja za Grčku, a sklopili su ugovore sa turističkim agencijama, moći to da urade do 31. decembra 2021. godine.

Otvaranje grčke granice za naše građane tokom letnje sezone biće simbolična slika potpune normalizacije naših života, ali i još jedna potvrda o dubokom i istinskom prijateljstvu i izvanrednim bilateralnim odnosima između Srbije i Grčke, poručila je Matić.

Aleksadar Seničić, direktor Jute, kaže za B92.net da se čeka i zvanično potpisivanje memoranduma, a tog trenutka agencije mogu da izađu sa konkretnim ponudama.

"Ovo nam otvara 50 odsto mogućnost da ćemo raditi nešto ove godine. I dalje imamo ljude koji neće putovati, što zbog straha, što zbog cene PCR testa... Zato je bitno da znamo tačne uslove. Recimo, antigenski test je značajno jeftiniji. Kada to budemo precizno znali, onda će i naši turisti moći da preračunaju troškove", istakao je on.

Kako kaže, problem ulaska agencija je takođe rešen pre mesec dana i ovo je stvarno veoma dobra vest, uz uslov da se sve i realizuje. Dodaje da je zadovoljan inicijativom koju su pokrenuli, ali i da je veoma zahvalan ministarki što je preuzela na sebe da u relativno kratkom roku to realizuje.

Naveo je i da Srbija ima dovoljno vakcina, te da možda i za sve koji putuju na more ovo bude dodatni podstrek da se vakcinišu."Turistički radnici sa severa Grčke su u većoj neizvesnosti, jer značajan deo turista dolazi iz Srbije i Severne Makedonije", kaže za B92.net Ana Nikolić, koja već godinama živi i radi u Grčkoj.

Ističe i da neke od agencija reklamiraju da je prodaja aranžmana počela, s tim što su izmenjeni uslovi povraćaja novca ukoliko ne dođe do realizacije zbog pandemije.

"Naime, celokupna uplata se vraća ukoliko zbog pandemije granice ostanu zatvorene. Mi smo takođe počeli sa rezervacijom smeštaja za naše turiste, ali nudimo mogućnost da se ništa ne uplaćuje do razrešenja situacije, odnosno do otvaranja granice. Dakle, sada svako ko želi može da nam se javi da mu sačuvamo smeštaj,, a da ne mora za to da uplati depozit kao ranije", dodala je ona.

 

Objašnjava da su na tu ideju došli zato što su turisti iz Rumunije i Bugarske već počeli da rezervišu smeštaj u severnoj Grčkoj, jer su sigurniji u mogućnost putovanja u EU.

"Znajući da imamo mnogo klijenata koji godinama letuju u istom smeštaju, ne želimo da dođu u situaciju da kada se budu otvorile granice ostanu bez mogućnosti da rezervišu svoj omiljeni smeštaj, pa smo im ponudili opciju da rezervišu sada, a plate tek onda kada budu sigurni da ce moći da se putuje. Odziv je više nego odličan i već prvog dana po objavljivanju ovakve mogućnosti rezervacije bez depozita javilo mnogo naših turista", kazala je Nikolićeva.

 

U Grčkoj su i dalje na snazi stroge mere, a kretanje je ograničeno. Pandemija je pod kontrolom i u toku je vakcinacija stanovništva.

"Svi su optimistični što se tiče letnje sezone jer smatraju da će sve ove mere kao i imunizacija stanovništva dati rezultate i da će ovo leto biti bolje od prethodnog. To stalno naglašavaju i grčki premijer i ministar turizma", kazala je ona.

 

Premijer Micotakis je više puta naglasio da vakcina neće biti uslov za ulazak u Grčku, ali svakako će biti olakšica. Pomenuo je da će se najverovatnije na granicama sprovoditi brzi testovi čiji su rezultati gotovi za 15 minuta. Da li će svi turisti biti testirani zavisiće od epidemiološke situacije iz zemlje iz koje dolaze.

 

 
MarketingNajnovije vesti