• Mladima za prvi biznis najatraktivnija trgovina

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Posledice pandemije koronavirusa na privredu u celom svetu su velike. Da bi privrednicima omogućili lakše prevazilaženje problema u poslovanju s kojima su se suočili, sve države, pa naravno i Srbija, preduzele su mere podrške i podsticaja. 

    Uprkos teškoćama, ekonomija nije stala, a u prvoj polovini godine u našoj zemlji osnovano je 18.124 novih privrednih subjekata, među kojima je preduzetnika tri četvrtine, ili 13.576, dok je privrednih društava 4.548.

    Poslovanje privrede u Srbiji nije isto i razlikuje se po regionima i opštinama, a izuzetno je važno da se privredni ciklus ne prekida i da se otvaraju nove kompanije, istaknuto je u izveštaju u kojem su predstavljeni rezultati takmičenja gradova i opština „Šampioni preduzetništva 2020”. To takmičenje su pokrenuli NALED i Republički sekretarijat za javne politike, pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i uz podršku projekta Nemačke razvojne saradnje „Reforma javnih finansija – Agenda 2030”, koji implementira GIZ, a analizirano je šta su lokalne sredine preduzele da podstaknu razvoj preduzetništva u svojim optšinama i kakvi su koraci preduzeti u pružanju podsticaja razvoju prirede.

    U prvoj polovini godine mere oslobađanja početnika u poslovanju, odnosno osnivača privrednih društava ili preduzetnika u režimu lične zarade koji su 12 meseci pre započinjanja svog biznisa završili školovanje ili su najmanje šest meseci bili na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, koristilo je 180 novoosnovanih privrednih subjekata. Od tog broja, čak 95 odsto čine preduzetnici u režimu lične zarade, dok je pet odsto privrednih društava, a od lokalnih samouprava, najviše korisnika te mere u odnosu na broj stanovnika bilo je u Brusu, Loznici i Trsteniku.

    Među korisnicima te mere najviše je bilo onih koji su se odlučili da pokrenu posao u delatnosti trgovine na veliko i malo – 22 odsto, a zatim slede prerađivačka industrija – 15 odsto i ostale uslužne delatnosti – 11 odsto. Tu meru je koristilo i devet odsto onih koji su posao započeli u delatnosti usluge smeštaja i ishrane – devet odsto, a u delatnostima stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti i građevinastvo osam odsto. Poslovanje nekretninama i finansijske delatnosti i delatnost osiguranja bili su najmanje atrakivni za one koji su se odlučili da koriste mere oslobađanja početnika u poslovanju.

    Procenat žena 44 odsto

    Među onima koji su koristili mere oslobađanja početnika u poslovanju 44 odsto čine žene, a 56 odsto su muškarcia.

    U odnosu na starosnu dob, među početnicima u poslovanju najviše je bilo osoba starih od 31 do 40 godina – 30 odsto, a najmanje mlađih od 30 – 17 odsto.

    Na osnovu broja novoosnovanih privrednih subjekata (preduzetnika i privrednih društava) i broja korisnika mera oslobađanja poreza i doprinosa za početnike u poslovanju, ponderisanim u odnosu 6 : 4, rangirane su lokalne samouprave jer se kroz broj novoosnovanih privrednih subjekata prate efekti svih podsticajnih mera za započinjanje poslovanja – finansijskih, nefinansijskih i fiskalnih podsticaja, na nacionalnom i lokalnom nivou. U skladu s Akcionim planom Vlade za suzbijanje sive ekonomije, poseban fokus posvećen je meri za početnike u poslovanju da bi se pratili efekti te mere.

    Da bi u tom nadmetanju svi imali iste šanse, kriterijum je broj stanovnika u lokalnim samoupravama pa su one grupisane u tri kategorije: male, srednje i velike. Na osnovu toga, kreiran je indeks uspešnosti u podsticanju preduzetništva, koji ocenjuje rezultate ostvarene u lokalnim samoupravama, a polugodišnji presek pokazao je da sve opštine imaju dosta prostora da unaprede svoj rad. Ukupno najbolji rezultat ostvarila je Loznica, a u kategoriji velikih izdvajaju se još i opštine Stari grad u Beogradu i Trstenik. U kategoriji srednjih opština, prvo mesto zauzima beogradska opština Savski venac, koju u stopu prate Raška i Krupanj. Među malim opštinama izdvajaju se Crna Trava i Brus, dok su sve ostale ostvarile vrlo slab rezultat. Kada su u pitanju opštine u Vojvodini- Novi Sad se smestio na peto mesto u kategoriji velikih, Odžaci su, u kategoriji srednjih, na devetom mestu, dok je Mali Iđoš zauzeo deseto mesto u kategoriji malih opština.

    Posledice pandemije koronavirusa na privredu u celom svetu su velike. Da bi privrednicima omogućili lakše prevazilaženje problema u poslovanju s kojima su se suočili, sve države, pa naravno i Srbija, preduzele su mere podrške i podsticaja. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija