Srbija

MMF SUGERISAO: Ukinite privremeno smanjenje penzija PREMIJERKA: Ukidanje Zakona o umanjenju penzija značilo bi manje penzije

Izvor: 
Tanjug Pet, 11/05/2018 - 17:19Misija MMF-a sugerisala je predstavnicima vlade da ukinu privremene krizne mere za penzionere - odnosno Zakon o privremenom umanjenju penzija.

Taj zakon je na snazi već četiri godine.
 
Misija MMF-a predvođena Džejmsom Rufom, koja je od ponedeljka u Beogradu na pregovorima oko novog aranžmana sa Srbijom popularno nazvanog "čuvarkuća", poručio je srpskoj strani da nađe sistematsko rešenje za penzije, budući da su javne finansije poslednje tri godine stabilne, piše Politika. 
 
Opomene da ovo privremeno umanjenje ne sme da postane trajno stizale su od MMF-a i tokom prethodnih susreta, ali se u međuvremenu nije ništa promenilo.
 
Letos je, navodi list, budžet bio u suficitu od 1,2 odsto BDP-a. U prvih nekoliko meseci ove godine republička kasa je i dalje u plusu, ali je Zakon o privremenom umanjenju penzija još na snazi iako je pre dva dana koordinator biltena MAT Stojan Stamenković izjavio da je on bio oročen do kraja 2017. i da sada "to tako stoji".
 
Od oktobra 2014. godine kada su sve penzije veće od 25.000 dinara umanjene, učešće penzija u bruto društvenom proizvodu palo je sa 13,8 na 11 odsto, što je manje čak i od onog što je MMF tražio od Srbije. Istovremeno, iz budžeta za isplatu penzija se više ne izdvaja 50 odsto novca, već oko trećine republičke kase, s tendencijom daljeg smanjivanja.
 
U dokumentu Fiskalnog saveta "Mišljenje na fiskalnu strategiju za 2018. godinu sa projekcijama za 2019. i 2020. godinu", pored ostalog stoji da je "verovatno najveći nedostatak fiskalne strategije taj što se njom ne precizira kada će se ukinuti privremeno umanjenje penzija kojim je narušen ekonomski odnos između uplaćenih doprinosa i isplaćenih penzija".
 
Ovakva mera, koja je doneta krajem 2014, može da se opravda kada zemlji preti neposredna opasnost od izbijanja krize javnog duga. Međutim, ta opasnost je prošla 2017, jer je javni dug počeo trajno da se smanjuje, a penzije su praktično dostigle svoj dugoročno održivi nivo, zbog čega nema ekonomskog osnova da privremena mera umanjenja penzija ostane na snazi, piše Politika.
 
 
Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da bi "ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija značilo smanjenje primanja za 80 odsto penzionera", što Vlada Srbije ne želi, već se traži način kako da se fazno ponovo pređe prethodni sistem - redovno dvogodišnje usklađivanje penzija.
Ona je tako prokomentarisala navode da je Misija MMF sugerisala predstavnicima vlasti da ukinu krizne mere za penzionere, odnosno Zakon o privremenom umanjenju penzije, koji je na snazi već četiri godine. Kako je rekla, već duže vreme se o tome razgovara sa MMF-om, a ona će sama za nekoliko dana imati sastanak sa njihovim predstavnicima.
 
"Važno je da o tome razmišljamo racionalno, ne možemo samo da vratimo penzije onako kao što MMF traži na pređašnj nivo, zato što bi to značilo da za 80 odsto penzionera umanjujete penzije", rekla je Brnabić.
 
Prema njenim rečima, "postoji grupa penzionera sa najnižim penzijama kojima one nikada nisu umanjene, zatim oni kojima su tada penzije umanjene, ali su u poslednje tri godine povećane više nego što je bilo umanjenje, kao i oni kojima su penzije i dalje manje nego što su bile pre mera fiskalne konsolidacije".
 
"Ne možemo jednostavno da kažemo - taj zakon se ukida, zato što nikome nećemo umanjivati penzije. Možemo da vidimo samo kako fazno da pređemo ponovo na jedan normalni sistem, da se dvogodišnje usklađuju penzije sa rastom BDP-a i o tome ćemo razgovarati", rekla je Brnabić.
 
 MarketingNajnovije vesti