• MMF traži da struja u Srbiji poskupi

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Vlada Srbije do kraja meseca, zajedno sa Svetskom bankom, mora da završi analizu da li će, kada i koliko struja poskupeti, navodi se u izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda.

     

    Osim o ceni struje, MMF je dao i predlog o usklađivanju rasta penzija. U sledeću kontrolu delegacija iz Vašingtona stiže za mesec dana.
     
    U Vladi Srbije još se prave računice, ali za MMF nema dileme – struja u Srbiji trebalo bi ove godine da poskupi najmanje onoliko koliko je porasla inflacija. To je nešto više od dva odsto.
     
    Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić podseća da je cena struje za domaćinstva u Srbiji jeftinija nego u okruženju, pre svega nego u zemljama EU.
     
    Ali, s druge strane su i primanja, odnosno standard stanovništva vrlo niski, pa kad uporedimo ta dva segmenta dolazimo do ovog socijalnog argumenta, koji je jak i s kojim nastupa Vlada„, ističe Nikolić.
     
    Nezvanično, Fond insistira da se usvoji formula po kojoj će se poskupljenje struje trajno vezati za inflaciju, kao i da se odredi tačan datum u godini kada novi cenovnik stupa na snagu.
     
    U pregovorima srpski zvaničnici napominju da struja jeste jeftina, ali u budžetu svakog domaćinstva na nju se izdavaja više od pet odsto, što je evropski rekord.
     
    Za stručnjake, tu nastaje vrzino kolo.
     
    Data cena električne energije stvara jedan vid podsticaja domaćinstvima da se u većoj meri oslanjaju na struju u smislu potreba za grejanjem, toplom vodom„, napominje profesor Ekonomskog fakulteta Saša Ranđelović.
     
    Iz MMF-ovog izveštaja se vidi se i to da je Srbija zemlja u koju strani investitori rado dolaze, ali i da stanovništvo sve češće odlazi. Zato po prvi put u svom izveštaju MMF sugeriše vladi da donese paket mera kojim će zaustaviti odliv mozgova.

    Vlada Srbije do kraja meseca, zajedno sa Svetskom bankom, mora da završi analizu da li će, kada i koliko struja poskupeti, navodi se u izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]