100 evra
Srbija

Moguća pomoć od 100 evra svim punoletnim građanima, u paketu mera više od 5 milijardi

Izvor: 
Tanjug Ned, 29/03/2020 - 23:11

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se Srbija na ozbiljan način pripremala i posvetila oporavku posle krize.

Najavio je ojačavanje programa "Srbija 2025", kako bi ljude zaposlili kroz infrastrukturu i sačuvali i one koji su se vratili u zemlju.

“Neke druge zemlje će se teže oporaviti od nas. Želim da im nađemo posao, da učestvuju u našoj privredi ti dobri ljudi koji su naučili odgovornost na radu tamo gde su radili. Da ostanu u našoj zemlji”, rekao je on.

Upitan da li misli na onih 400. 000, za šta ga neki okrivljuju da se obrušio na njih, Vučić je uzvratio pitanjem “jel sam kriv što sam ih pustio ili što nisam”.

Kazao je da prema tim ljudima ima najbolji odnos, jer su to građani naše zemlje, ali je i činjenica da se njihovim dolaskom proširio korona virus.

Ukazao je da se hvatao za glavu ne zbog njihovog dolaska, već nediscipline.

Razmišljamo o pomoći od 100 evra svim punoletnim građanima

Predsednik Srbije izjavio je da se, u okviru mera nametnutih korona epidemijom i udarom na ekonomiju, razmišlja o tome da se svim punoletnim građanima Srbije na poklon da po 100 evra.

"To je veliki novac u masi, dakle to je još oko 520 miliona evra. Svakom punoletnom građaninu, zaposlenom, nezaposlenom, penzioneru, ko god da je, jednokratno", otkrio je Vučić gostujući na TV Prva.

Istakao je da će siromašnim građanima to puno značiti, kao i da će tako biti pojačana potrošnja, kako bi se podigla ekonomija.

Posle korone moramo u ubrzani rast

Zahvaljujući tome što je Srbija na zdravim nogama, mi sada možemo lakše da primamo udarce, nego drugi u regionu, rekao je Vučić povodom ekonomske krize koju izaziva korona virus.

On je rekao da je sve u svetu poljuljano, da ni ovde neće teći med i mleko, ali da će se sve učiniti da se udar ublaži.

Cilj Srbije je da posle svega krene ubrzanim rastom i zauzme svoje mesto u svetu, jer će posle krize doći do nove političke i ekonomske raspodele u svetu.

"Krenućemo brzo i snažno posle korone, parama i optimizmom", poručio je Vučić.

On je rekao da će se slivati pare u budžet, da će ih biti manje ali da smo na to računali.

Objašnjava i da iza ovih ekonomskih mera stoji struka, Ministarstvo finansija, NBS, kao i drugi.

Politike nema u našim merama, navodi.

"Hoćemo da jačamo privredu, da napravimo brzi uzlet.

Imaćemo veliki pad u drugom kvartalu, ali posle u trećem i četvrtom planiramo pozitivan, a zatim snažan privredni rast od 5,8 odsto", kaže Vučić.

Ukazuje da je važno da javni dug ne pređe 60 odsto BDP-a.

Napominje da smo pre korona virusa došli do najvišeg nivoa u Srbiji ikada, a da ćemo gledati i da pad u brojevima bude što manji a rast najbrži mogući.

Povodom Er Srbije kaže i da druge kompanije u svetu ne rade, da će se pomoći i našoj kompaniji, a zahvaljuje na tome što njihovi piloti i avioni dovoze ljude iz inostranstva.

U paketu mera je više od 5 milijardi evra

Vučić je izjavio da je u paketu mera za oporavak srpske privrede, pogođene virusom korona, više od pet milijardi evra.

Vučić je istakao da će kroz taj program mera biti pružena pomoć privredi, kako malim i srednjim, tako i velikim preduzećima, a nadležni razmišljaju i kako da pomognu „malima“, pre svega, povrtarima ili mlekarima.

Takođe, posebna, podrška ići će ugostiteljstvu i hotelijerstvu, dodao je Vučić.

Istovremeno, neće biti smanjenja plata u javnom sektoru, kao ni penzija, jer smo se, kaže, „spremali za ovako nešto“.

 

 

 

 
MarketingNajnovije vesti