• „Moja srednja škola“ – sve informacije i servisi o upisu na jednom mestu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Premijerka Ana Brnabić i ministar prosvete Branko Ružić prisustvovali su predstavljanju portala „Moja srednja škola“, koji omogućava upis srednjoškolcima onlajn, na jednom mestu, kao i prezentaciji pametnih IT kabineta u Prvoj beogradskoj gimnaziji. Brnabićeva poručuje da će nastaviti uvođenje elektronskih servisa, jer je to najbolji način da državna uprava postane najefikasnija. Uz pomoć portala „Moja srednja škola“ biće smanjen stres roditeljima i učenicima kojima upis predstavlja „šok“, ističe ministar prosvete Branko Ružić.

    Ana Brnabić je istakla da se uz elektronske servise i e-Upravu teži tome da deca iz Srbije budu spremna za poslove 21. veka i to da bi Srbija bila među najuspešnijim državama zahvaljujući njima.

    Premijerka je novinarima rekla da je do sada mnogo postignuto u procesu e-Uprave, dodajući da se i dalje nastavlja sa uvođenjem novih elektronskih servisa.

    „Želimo da imamo državnu upravu na svim nivoima – republičkom, lokalnom, pokrajinskom koja je na usluzi građanima 24 časa, sedam dana u nedelji, 365 dana godišnje“, istakla je Brnabićeva.

    Prema njenim rečima, elektronske usluge, što pokazuje i danas predstavljeni portal, omogućavaju da građani ne moraju da uzimaju slobodne dane da bi se isplanirali kako da prikupe sve papire koji su im potrebni za određenu prijavu, da ne moraju da planiraju u koje vreme će to učiniti, već da to urade u bilo koje vreme, odnosno kada njima najviše odgovara.

    „I nastavićemo i dalje da uvodimo elektronske servise, jer je to najbolji način da državna uprava postane najefikasnija, da se borimo protiv korupcije i da vide da je državna uprava njihov servis“, poručila je premijerka.

    „Ove godine smo dobili prvu generaciju osnovaca sa znanjem svih programskih jezika“

    Kada je reč o podršci mladim ljudima i njihovom jačanju, Brnabićeva kaže da se na tome radi od 2016. godine i podseća da je 2017. uvedeno programiranje kao obavezan predmet od petog razreda u osnovnim školama.

    Ističe da smo ove godine dobili prvu generaciju sa znanjem svih programskih jezika i ocenjuje da je to ogromna prednost koju naši osnovci imaju u poređenju sa osnovcima u Evropi i svetu.

    „To je takvo bogatstvo i za to će utoliko teže i izazovnije biti srednjim školama da sada animiraju te mlade ljude koji imaju takva znanja i zato dodatno ulažemo u unapređenje srednjih škola“, navela je Brnabićeva.

    Od prvog septembra u školama predmet osnove veštačke inteligencije

    Dodaje da će se od prvog septembra u škole uvesti i predmet osnove veštačke inteligencije i kaže da je to dodatna investicija i dodatno velika prednost naših đaka.

    Kada je reč o jačanju mladih ljudi, Brnabićeva kaže da tendenciju države da ih što više ojača i pripremi za poslove 21. veka pokazuje i to što su od 2015. godine formirana tri nova naučna institua i to sva u oblasti informacionih tehnologija.

    Navodeći da su to SENS, Institut informacione tehnologije u okviru Univerziteta u Kragujevcu i Institut za razvoj veštačke inteligencije sa sedištem u Novom Sadu, Brnabićeva je istakla da su pre toga poslednji naučni instituti bili formirani u SFRJ.

    „To je samo jedna mala pločica u tom mozaiku, ali svaka je izuzetno važna da sklopimo mozaik da Srbija bude najuspešnija zemlja u Evropi u 21. veku“, poručila je premijerka.

    Ružić: „Moja srednja škola“ sada po prvi put u sebi objedinjuje sve informacije i servise

    Predstavljanju projekta prisustvovali su i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Mihailo Jovanović.

    Ministar Ružić pojasnio je da portal „Moja srednja škola“ sada po prvi put u sebi objedinjuje sve informacije i servise koji su bili dostupni i u ranijem periodu, ali ne na tako jedinstven način.

    Kako je naveo, uz pomoć portala na kojem će moći sve da se uradi na jednom mestu kada je reč o upisu u srednje škole, biće smanjen stres roditeljima i učenicima, kojima taj upis predstavlja „šok“, kao i upis u prvi razred osnovne škole.

    „Prebacili smo administrativni pritisak i zato je važno da znamo da sve usluge stoje na raspolaganju na jednom mestom“, rekao je Ružić.

    Komentarišući pametni IT kabinet u Prvoj beogradskoj gimnaziji, ministar prosvete kaže da će uskoro biti 30 takvih pametnih kabineta širom zemlje, a da će se kasnije to proširiti.

    „Postoji sinergija između stručnjaka u polju obrazovanja i informacionih tehnologija i to je ono što daje ovakve rezultate“, rekao je Ružić.

    Ministar je dodao da na činjenicu da je digitalizacija trend kojim se prave krupni koraci napred upućuje i to da u 48 gimnazija postoje specijalizovana računarska odeljenja.

    „Digitalizacija sistema obrazovanja je jedan od najvažnijih trendova koji će nam omogućiti da budemo u korak sa najnaprednijim društvima“, naglasio je Ružić.

    Direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Mihailo Jovanović precizirao je da je prvi pametni IT kabinet namenjen računarstvu i informatici, a da je pametan jer se kompletan hardver i softver nalaze u državnom data centru, sve škole su povezane, a u toj učionici se nalaze terminali.

    Za projekat „Moja srednja škola“, Jovanović kaže da roditelji neće više morati da idu na različite portale, već prvi put imaju sve na jednom mestu da upišu decu u srednju školu.

    „Umesto da odlaze na sedam različitih mesta, sada će to moći da učine na jednom mestu“, rekao je Jovanović.

    Direktor Prve beogradske gimnazije Aleksandar Andrejić istakao je da je digitalizacija postala važan činilac u nastavnom procesu i za škole s obzirom na okolnosti koje je izazvao koronavirus.

     

     

    Premijerka Ana Brnabić i ministar prosvete Branko Ružić prisustvovali su predstavljanju portala „Moja srednja škola“, koji omogućava upis srednjoškolcima onlajn, na jednom mestu, kao i prezentaciji pametnih IT kabineta u Prvoj beogradskoj gimnaziji. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]