• Momirović i litijum – šta je to ministar hteo da nam poruči?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

     

    Stvorila je spekulacije – da li to znači da će odluka nadležnih o tome da u našoj zemlji ne treba graditi rudnik litijuma biti revidirana?

    Profesor FEFA fakulteta Goran Radosavljević, pretpostavlja da je ministar Momirović mislio na to da je Srbija otkazivanjem projekta o izgradnji rudnika litijuma na njenoj teritoriji propustila razvojnu šansu.

     
    „Sa druge strane, treba navesti podatak da nijedna zemlja u razvoju nije doživela napredak od izgradnje rudnika i razvijanja te industrije tako da bi isti takav slučaj bio i sa Srbijom. Mislim da izjava ministra Momirovića predstavlja najavu da će nadležni u Srbiji preispitati odluku o tome da u našoj zemlji ne bude izgrađen rudnik litijuma a vreme će pokazati da li će to učiniti vlada koja će sada biti izabrana ili neka posle nje“, kaže on za Danas.
     
    Ekonomista Milan R. Kovačević ističe da Srbiji niko nije ni nudio da na njenoj teritoriji otvori fabriku litijumskih baterija.
     
    „Ne znam zbog čega je onda ministar Momirović u svojoj izjavi to naveo kao propuštenu šansu. Takođe, govoriti da je Srbija nešto izgubila otkazivanjem ugovora sa Rio Tintom u uslovima kada javnost ne zna šta je tačno s tom kompanijom Vlada dogovorila i da li bi na osnovu toga bio ostvaren nekakav benefit za zemlju, je u takvoj situaciji izlišno“, navodi Kovačević.
     
    Privatizacioni savetnik Branko Pavlović takođe smatra da izjava ministra Momirovića predstavlja uvertiru za plan države da razmotri odluku o tome da ne izgradi rudnik litijuma u Srbiji.
     
    „Ono što treba reći je to da većina građana ne bi imala ništa protiv revizije te odluke ako bi tehnologija koja bi se koristila u rudniku bila takva da ne ugrožava životnu sredinu, a ne onakva kakvu je hteo da koristi Rio Tinto. Takođe, pričati o tome da bi Srbija imala korist od izgradnje tog rudnika, kako tvrdi ministar Momirović, je besmislena u situaciji kada tu investiciju izvodi strana kompanija koja bi nakon završetka izgradnje največi deo profita prisvojila sebi dok bi Srbiji pripao znatno manji deo“, zaključuje on.
     

    Izjava Tomislava Momirovića, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da je litijum bio „šansa Srbije da izmislimo internet“ privukla je veliku pažnju javnosti.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija