Zatvor Foto: pixabay
Srbija

Momirović: Za uništavanje brzog voza "Soko" do osam godina zatvora

Izvor: 
RTS Čet, 09/06/2022 - 13:21Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović najoštrije upozorava sve one koji uništavaju infrastrukturu brze pruge od Beograda do Novog Sada i imaju nameru da oštete brzi voz "Soko" da im preti kazna do osam godina zatvora.

Posle najnovijih incidenata, kamenovanja "Sokola" i postavljanja barijere na pruzi od Beograda do Novog Sada, ministar Tomislav Momirović naglašava da će svi oni koji svesno uništavaju železničku infratsrukturu i imaju nameru da ugroze živote radnika i putnika, biti identifikovani i kažnjeni u skladu za zakonom.

"Pripadnici MUP-a Republike Srbije, u saradnji sa kompanijom Srbija voz i Ministarstvom, priveli su osobe koje su kamenovale Soko voz i oštetile ga. Novi primer neodgovornog ponašanja pojedinaca je postavljanje barijera na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad. Ovakvi postupci izazivaju ogromnu opasnost po bezbednost svih učesnika u saobraćaju ugrožavajući na stotine života, kao i redovno odvijanje železničkog saobraćaja", kaže Momirović.

Ističe da će stoga predstavnici ministarstva, "Infrastrukture železnice Srbije" i "Srbija voza" u saradnji sa nadležnim policijskim i pravosudnim organima učiniti sve da se lica identifikuju i zakonski procesuiraju.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture apeluje na građane da se ponašaju odgovorno i da čuvaju vozove i imovinu Republike Srbije, kako bi se železnički saobraćaj odvijao bezbedno i neometano. 

"Vozovi kao i železnička infrastruktura pripadaju svima nama i jedino ih domaćinskim odnosom možemo sačuvati. Država ulaže velika finansijska sredstva u modernizaciju celokupnog železničkog Sektora i molimo sve građane da se domaćinski odnose prema železničkoj infrastrukturi i državnoj imovini", apeluje Momirović. 

Ističe da je Zakon o železnici predvideo da se za uništenje, oštećenje ili krađu delova železničke infrastrukture, bez obzira na njihovu količinu i vrednost može izreći kazna zatvora od tri meseca do pet godina, a u slučaju da neko zbog toga bude teško povređen ili se načini imovinska šteta velikih razmera, kazna zatvora je od jedne do osam godina.
MarketingNajnovije vesti