• Može li nestašica lekova u Evropi da se prelije na Srbiju: „Puno toga već sada nema u apotekama“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nemačka, Italija, Austrija, ali i druge evropske zemlje već nekoliko meseci suočavaju se sa nestašicom lekova, posebno onih namenjenih deci. Najteža je situacija sa antibioticima i lekovima za ublažavanje bolova i snižavanje temperature. Srbija nije izlovano ostrvo, bilo je povremenih nestašica odreženih antibiotika za decu, ali na svu sreću mogla je da se nađe zamena. Apotekari kažu da ono što se dešava u Evropi, može dodatno da eskalira i da se prelije i na Srbiju, jer većina lekova stiže iz uvoza.

    U Evropi su uglanom nestašice jeftinih generičkih lekova. Proizvođači su na to upozoravali još u septembru prošle godine. Ukazali su da bi mogli da prestanu da proizvode neke jeftine lekove jer je ograničena cena lekova, a stalno rastu troškovi za energente, sirovinu, radnu snagu. U Nemačkoj su ovih dana prazne police u apotekama na kojima bi trebalo da budu sredstva za snižavanje povišene telesne temperature kod dece. Mediji prenose da često očajni roditelji odlaze u Holandiju kako bi tamo kupili lekove za svoju bolesnu decu. 

    Nemački ministar zdravlja zbog toga se našao na meti kritika, a zdravstvene vlasti u toj zemlji predložile su da se u naredna tri meseca ukine ograničenje cene lekova za decu koji sadrže ibuprofen i paracetamol, kao i antibiotike u obliku sirupa i čepića. Ta mera bi se odnosila na ukupno 180 lekova za decu. Za farmaceutske kompanije to bi mogao da bude podsticaj za povećanje isporuka. Međutim, to nije i ne sme biti trajno rešenje.

    Problemi u lancu snabdevanja antibioticima u Evropi, pre svega amoksicilina, primorali su vlasti širom kontinent da preduzme vanredne mere kako bi obezbedile dovoljne količine lekova za sve pacijente. Najveći problem je u snabdevanju amoksicilinom, koji se koristi u lečenju niza bakterijskih oboljenja kod dece. Ministarstvo zdravlja Španije je krajem prošle godine ovlastilo apoteke da roditeljima bolesne dece prodaju antibiotike za odrasle kada je to potrebno, kutije amoksicilina od 500 miligrama, i da podele pilule i tako dobiju neophodne doze od 250 miligrama za decu.

    Milanović: Može da se prelije na Srbiju

    Miodrag Milanović, član gripacije apoteka u Privrednoj komori Srbije kaže da nestašica lekova u Evropi može da se prelije i na Srbiju, zapravo da se to već dešava. 

    „Puno toga nema u apotekama. To se možda toliko ne primećuje jer ima paralela. Uvek imaju lekari zamene, paralele. Mi kada dobijamo lekove, dobijamo na kašičicu“, priča Milanović.

    Podseća da se cene lekova u Srbiji koriguju nekoliko puta godišnje i to tako što se kao referentne vrednosti uzimaju prosečne cene lekova u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, a nedavno je pridodata i Rumunija.

    „U Srbiji se cene formiraju tako što se uzme 80 odsto od prosečne cene u tim zemljama. Cene sada rastu, dok su prethodnih godina padale“, kaže Milanović za Euronews Srbija.

    Napominje da je globalni problem što su najveći proizvođači sirovina za lekove Indija, Kina i Pakistan i što je Evropa dislocirala proizvodnju u te zemlje. 

    „U koroni smo videli da je najveći proizvođač paracetamola u svetu Indija. U jeku epidemije nikom nisu isporučivali paracetamol. Sada se polako ta bazna industrija seli u Evropu, ali za to je potrebno vreme. Zapravo, važna je proizvodnja sirovina“, naveo je Milanović.

    Napominje da je problem svake zemlje, uključujući i Srbiju, ako domaći proizvođači lekova ne proizvode sirovine već isključivo zavise od uvoza. U kriznim situacijama, poput ovih izazvanih koronom i ratom u Ukrajini, to se odražava na snadbevanje tržišta lekovima.

    Veledrogerije: Neophodno da država reaguje

    Za stabiliciju tržišta neophodno je da države reaguju. Predstavnik grupacije veledrogerija u Privrednoj komori Srbije Momir Nikolić rekao je ranije za Euronews Srbija da su danas deficitarni jeftini lekovi, koji koštaju evro-dva.

    Smatra da država što pre mora da reaguje i pregovara sa proizvođačima kako problem ne bi eskalirao. A razgovori su već inicirani.

    „Sve je poskupelo – sirovine, energenti, radna snaga što se automatski reflektuje i na cenu finalnog proizvoda. Međutim, svuda u svetu su ograničene maksimalne cene lekova. Paracetamol, određeni antibiotici spadaju u grupu jeftinih lekova i proizvođačima se ne isplati da ih proizvode. Poremećaj je nastao na svetskom nivou, a mi nismo izuzeti iz svega toga. Mi smo zemlja sa najnižim cenama lekova. Veliki proizvođači generičkih lekova traže povećanje cena, a države to nerado čine i upozoravaju da oni nemaju resurse u svojim fondovima. Mislim da je neophodan razgovor“, rekao je Nikolić.

    Kako je stanje u apotekama?

    U Apoteci „Beograd“ za Euronews Srbija kažu da situacija nije alarmantna i da su u prethodnih desetak dana dobili antibiotske sirupe za decu i da je normalizovano je snadbevanje.

    „Nestašica se u našim apotekama nije toliko osetila, jer mi u našim apotekama koje imaju magistralnu izradu lekova pripremali za svakog pacijenta sirup po receptu lekara. Mi smo u mogućnosti da ga proizvedemo. To se nije osetilo kao neka nestašica. Sada je normalizovano i snadbevanje paracetamolom. Međutim, i taj lek spada u grupu preparata koji može da se pripremi u apoteci. Što se tiče amoksicilina, trenutno smo se snadbeli i „ospamoks“ je stigao u naše apoteke. Za sada je stabilno snadbevanje u svim apotekama“, kaže za Euronews Srbija upravnica apoteke „1. maj“ Nataša Damjanović 

    Navodi da nije bilo nestašice antibiotika za odrasle i da su sve oblike antibiotika u kapsulama i tablema imali non stop. 

    „Osetili smo samo blagu nestašicu sirupa za decu. To je bilo krajem decembra i početkom januara, ali mi smo to kompenzovali magistralnom izradom. Potražnja nije sada velika, imamo ih dovoljno na rafovima“, navela je ona.

    Problemi u lancu snabdevanja antibioticima u Evropi, pre svega amoksicilina, primorali su vlasti širom kontinent da preduzme vanredne mere kako bi obezbedile dovoljne količine lekova za sve pacijente. Najveći problem je u snabdevanju amoksicilinom, koji se koristi u lečenju niza bakterijskih oboljenja kod dece. Ministarstvo zdravlja Španije je krajem prošle godine ovlastilo apoteke da roditeljima bolesne dece prodaju antibiotike za odrasle kada je to potrebno, kutije amoksicilina od 500 miligrama, i da podele pilule i tako dobiju neophodne doze od 250 miligrama za decu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Kako u Srbiji žive danas osobe zaražene virusom HIV

    Broj partnera, zagrljaj, boravak u istoj prostoriji, samo ljudi koji koriste drogu intravenskim putem, samo muškarci koji imaju odnose sa muškarcima, „neće meni da se desi“ i druge, predrasude […]

    Proleće počinje u sredu ujutru

    Proleće će ove godine početi u sredu 20. marta u 04.06 časova, dok u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, saopštilo je Astronomsko društvo ''Ruđer […]