Foto: Pixabay
Srbija

Mrak između Pupinovog mosta i Pančevačkog puta, čije su trafostanice

Izvor: 
RTS Čet, 02/02/2023 - 09:21Ponovo je potez od Pupinovog mosta do Pančevačkog puta u mraku. Na 20 kilometara dugoj saobraćajnici od 11 trafostanica, deset je obijeno, pa rasvete nema. I nije prvi put. Osim što su lopovi krajnje vešti, izgleda da su i dobro obavešteni o pravnoj zavrzlami zbog koje su ove trafostanice ničija briga.

Polomljena ograda, metalna vrata i oprema razbacana u jarku pored trafostanice. Istu sliku zatičemo pored 10 trafostanica na putu od Pupinovog mosta do Pančevačkog puta.

Po ko zna koji put lopovi su isekli kablove, odneli transformatore i ostalu opremu koja na crnom tržištu može da se proda. Zbog toga je javna rasveta na deonici puta dugog 21 kolometar, opet isključena i ne zna se kada će biti u funkciji.

RTS je pitao "Puteve Srbije", "Puteve Beograda", Javnu rasvetu, Elektrodistribuciju Beograd i od svih dobio odgovor "nismo nadležni".

Problem je, kažu u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, u tome što o trafostanicama još uvek niko ne brine. Tačnije, još nisu predate Elektroprivredi Srbije.

Do tada, Direkcija sprovodi postupke javnih nabavki da bi osposobila trafostanice.

Pored table na kojoj piše Most Mihajla Pupina stoji jedina trafostanica koja nije opljačkana. Jedan od razloga je i taj što u neposrednoj blizini ima stambrenih objekata pa bi građani koji tu žive mogli da vide lopove i pozovu nadležne institucije.

Mostovi, železnička oprema, liftovi u zgradama često su na meti lopova. Sredinom januara izveštavali smo o tome kako su kradljivci obili vrata i ušli u unutrašnjost Mosta na Adi. Zbog krađe instalacija, i ovaj most je često bio u mraku.

Tada su u "Putevima Beograda", koji brinu o mostu, rekli da planiraju nabavku protivprovalnog sistema. Osim toga, lopove bi mogle da obeshrabre i kazne, koje bi za ovakve prekršaje morale da budu oštrije.

"Bez obzira što takvo protivpravno ponašanje podvodimo najčešće pod krivično delo krađe, ili teške krađe, moramo shvatiti i tužilaštvo, sudovi moraju zauzeti značajniji i čvršći stav", kaže Ivan Simić, advokat.

Pupinov most otvoren je u oktobru 2014. i već sledeće godine trafostanice su opljačkane, iako su bile pod naponom. Očigledno, dobro obučeni kradljivci uspeli su da odnesu i opremu tešku nekoliko stotina kilograma.

Na nelegalnom tržištu može da se preproda, osim bakarnih nosača elektroinstalacija, i metalna stolarija, pa čak i ulje. Mnogi delovi ipak neći završitine na stovarištima, već u novim nelegalnim trafostanicama.
MarketingNajnovije vesti