mleko

Foto: Pixabay
Srbija

Muke sa aflatoksinom u mleku, kako se uklopiti u evropski standard

Izvor: 
RTS Ned, 05/02/2023 - 17:57











Proizvođači mleka u Srbiji već decenijama se muče sa aflatoksinom u mleku, jer je dozvoljeni nivo u Evropskoj uniji 0,005 mikrograma po litru, dok je kod nas pet puta veći. Iako je trebalo da se naši proizvođači mleka uklope u evropski standard do prvog decembra prošle godine, taj rok je pomeren za još godinu dana.

Sa godišnjom proizvodnjom od sto hiljada litara mleka i četrdeset muznih krava, Peter Čorba ubraja se među veće individualne proizvođače mleka u Banatu. Ovom proizvodnjom se bavi duže od tri decenije, prateći novu tehnologiju kojom je u Evropi smanjen aflatoksin do granice dozvoljenog, Čorba je pronašao rešenje koristeći francuski proizvod MT.

"Ispod 0,005 znači mogu da konkurišem i na američko tržište. Koristio sam taj proizvod, jako sam zadovoljan, smanjili smo ga, ne da smo ga smanjili nego totale smo ga smanjili", kaže Peter Čorba iz Mužlje pored Zrenjanina.

Borivoje Jakovljević iz "Šmek komerca" kaže da su uradili kompletan ogled sa eminentnim institucijama i da će ti rezultati biti vrlo brzo objavljeni.

"Radili smo analize mleka svaki treći dan, uvideli smo kako aflatoksin pada, a onda smo pet-šest dana prestali da dajemo MT i tako smo uvideli kako aflatoksin raste", objašnjava Jakovljević.

Ovih dana širom Srbije organizuju se edukativni seminari na temu kako smanjiti aflatoksin u mleku i ostvariti evropski standard. Predavači su eminentni evropski stručnjaci iz ove oblasti.

"Jedini način da to uradimo jeste da koristimo apsolvente mikrooksina, jedan od proizvoda koji možemo koristiti u proizvodu MT, sto grama po kravi. Možemo koristiti i za ostale životinje i koristimo ga dok ne rešimo problem sa aflatoksinom u mleku", navodi predstavnik Olmiks grupe iz Rumunije Nandor Pal.

Aflatoksin je kancerogena materija, proizvod razvoja plesni koji se javlja u sušnim godinama, a u mleko ova gljivica stiže preko kukuruza koji je deo stočne hrane.








Marketing



Najnovije vesti