Srbija

MUP: Netačne su informacije da se od Srbije pravi azilantski centar

Izvor: 
013info Sre, 22/04/2020 - 19:41Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje Zoran Lazarov danas je ponovo odbacio spekulacije jednog od lidera Saveza za Srbiju Boška Obradovića da se od Srbije pravi azilantski centar i ponovio da u našu zemlju nikada nije vraćen nijedan migrant iz Austrije.

„Ponavljam da ne postoji nikakav Sporazum potpisan između Srbije i Austrije o vraćanju odbijenih tražilaca azila. I danas ponovo ističem da u našu zemlju nikada nije vraćen nijedan migrant iz Austrije, te da su spekulacije o trajnom naseljavanju Srbije migrantima koje slušamo već unazad godinama i danas, kao i do sada, apsolutno netačne i da ih demantuje sama realnost“, rekao je Lazarov.

On je podsetio da je Republika Srbija potpisala sa Evropskom unijom još 2007. godine Sporazum o readmisiji, zatim na osnovu toga 2010. poseban protokol sa Republikom Austrijom kojim se definiše postupak readmisije, a prošle godine radni aranžman kojim se bliže definiše tehničko sprovođenje readmisije.

„Pomenutim radnim aranžmanom jasno je precizirano da, u svakom pojedinačnom slučaju, Austrija mora nesumnjivo da dokaže da je migrant iz trećih zemalja ušao u njihovu zemlju iz Srbije i u tom slučaju za vraćanje je neophodna saglasnost Republike Srbije“, objašnjava Lazarov, koji napominje da radne aranžmane svakako ne potpisuje ministar.

Lazarov je ponovo istakao da u Srbiju nijedan migrant nije vraćen do danas ni po Sporazumu o readmisiji, posebnom protokolu niti radnom aranžmanu iz Austrije.

„Nije mi teško da to ponovim ako treba svakog dana, jer nema ničeg štetnog po Srbiju, osim upornih manipulacija pojedinih političara koje slušamo u kontinuitetu bez ikakvog utemeljenja u realnosti“, zaključio je Lazarov.

 
MarketingNajnovije vesti