• Muzej Nikole Tesle proslavlja 70 godina od osnivanja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Osnovan kao prvi tehnički muzej u Jugoslaviji, jedni je muzej koji čuva originalnu ostavštinu Nikole Tesle.

    Uviđajući univerzalni značaj Nikole Tesle i njegovog stvaralaštva, Unesko je 2003. godine Teslinu arhivu, kao deo pokretnog dokumentarnog nasleđa čovečanstva, uvrstio u Registar „Pamćenje sveta“ što predstavlja najviši oblik zaštite nekog kulturnog dobra.

    Na nacionalnom nivou Narodna skupština Srbije je 2005. godine donela odluku o utvrđivanju arhivske građe koja se čuva u Muzeju Nikole Tesle, kao lični fond Nikole Tesle, za kulturno dobro od izuzetnog značaja. Osim originalnih dokumenata koji su pripadali Tesli, u muzeju se čuva i više od 2.000 Teslinih knjiga i časopisa, preko 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata, preko 1.500 fotografija i više od 1000 Teslinih planova i crteža.

    Paralelno sa zaostavštinom,  u muzeju posvećenom velikanu srpskog porekla, nalazi se i bogati muzejski fond u kojem se čuva građa nastala tokom rada muzeja. 

    Osnovan kao prvi tehnički muzej u Jugoslaviji, jedni je muzej koji čuva originalnu ostavštinu Nikole Tesle.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]