Student radi na kompjuteru Foto: pxhere
Srbija

„Na crno“ radi 19 odsto mladih, skoro polovina želi da napusti zemlju

Izvor: 
FoNet Pet, 12/08/2022 - 14:25Bez ugovora, odnosno "na crno", radi 19 odsto mladih, dok četiri odsto mladih koji su prošli radne prakse nisu bili plaćeni za to, podaci su Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji Krovne organizacije mladih Srbija, koji je predstavljen povodom Svetskog dana mladih.

 

Alternativni izveštaj je pokazao i da 57 odsto mladih ne zarađuje, dok svega 12 odsto njih zarađuje više od 80.000 dinara. Za pristojan život u Srbiji 88 odsto mladih smatra da je potrebno više od 80.000 dinara. Svega 17,5 odsto mladih smatra da mere pomoći u zasnivanju porodice pomažu mladima. Ipak, zemlju u potrazi za boljim uslovima života želi da napusti skoro polovina mladih ispitanika, odnosno njih 49 odsto, što je predstavnika KOMS Miljana Pejić ocenila kao zabrinjavajuće.

Ona je istakla da, s druge strane, 40 odsto mladih ne otpisuje mogućnost napuštanja države.

Kada je reč o glasanju na poslednjim izborima, više od polovine, odnosno 57,8 odsto mladih je glasalo na izborima 3. aprila ove godine. Najzastupljeniji razlog zbog kog mladi ne glasaju je uverenje da izbori ne mogu bilo šta da promene, a taj stav zastupa 21,7 odsto njih.

Da Srbiji treba jak lider i vođa koga će narod slediti smatra 57 odsto mladih.

Zabrinjavajuća je činjenica da je 17 odsto mladih ispitanika bilo izloženo seksualnom nasilju, dok je njih 40 odsto bilo izloženo fizičkom nasilju, poručili su učesnici konferencije.

 
MarketingNajnovije vesti