• Nacionalna penzija za mame – rešenje demografske krize ili pomoć u pogrešno vreme

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Već godinama Srbija ima problem sa niskim natalitetom, zbog čega se konstantno razmišlja o populacionim merama.
     
    Savez samostalnih sindikata Beograda smatra da je jedna od stimulativnih mera koje treba uvesti, kako bi se smanjila demografska kriza u Srbiji, ta da sve majke koje imaju troje i više dece i najmanje 15 godina radnog staža dobiju nacionalnu penziju, kaže predsednik Sindikata Dragan Todorović za „Radio Beograd„.
     
    Todorović kaže da je stav Saveza samostalnih sindikata Beograda da pokušaji države sa jednokratnim davanjima jesu dobri, ali da se jednokratnim davanjima pitanje demografije ne može rešavati.
    Dugoročna politika ne može da se vodi na taj način i ovom inicijativom želeli smo da insistiramo na jednom realnom akcionom planu koji bi imao niz podsticajnih mera. Mi se u ovom trenutku nismo bavili finansijskim efektima tog zakona, jer smatramo da je to posao države, ali u svakom slučaju se ne radi o velikom broju. Iz našeg ugla pitanje demografije je pitanje broj jedan u srpskom društvu danas i koliko god koštalo u narednom periodu, moramo da idemo u tom pravcu„, kaže Todorović.
     
    Udruženju „Roditelj“ se, od kada se pojavila ova inicijativa, javljaju roditelji koji ispunjavaju uslove i najviše ih zanima koliko bi ta penzija iznosila.
     
    Gordana Plemić iz ovog udruženja kaže da inicijativa nije nova, pominje se već 20 godina. Ističe da je mamama pomoć potrebna dok su deca mala.
     
    Kada pričamo o roditeljstvu i podsticaju, uvek ističemo stvari koje su važne, od zdravstvenog osiguranja, obrazovanja, podrške roditeljstvu, a posebno usklađivanje rada i roditeljstva. Moramo znati da do ispunjenja uslova koji su sadržani u inicijativi, a to su treće dete i 15 godina radnog staža, prođe dosta vremena i onda dođemo do zaključka da su ta deca već velika i mame tada mogu na drugačiji način da organizuju i usklađuju svoje porodične i profesionalne obaveze„, objašnjava Plemić.
     
    Isti stav imaju i u „Centru za mame“ – finansijska podrška materinstvu ne bi trebalo da bude uslovljena time što je žena rodila troje dece, već da se mame stimulišu da rade, ali uz podršku sistema.
     
    Ideja nacionalne penzije samo zato što je neko rodio troje dece nama se ne čini kao neko sjajno rešenje, jer mi bismo više voleli da vidimo stimulacije za nastavak rada, ali uz neku dodatnu podršku. Mislim da je to jako mnogo novca za budžet. Moramo da se zapitamo koji će biti kvalitet života te porodice sa troje dece ako majka ima primanja u visini od tridesetak hiljada dinara. Mi smatramo da je mamama mnogo više potrebna podrška u prvih nekoliko godina materinstva nego kasnije kada deca krenu u osnovnu ili srednju školu jer tada ne postoje razlozi da mama ne radi„, navodi Jovana Ružičić iz Centra za mame.
     
    U nekoliko zemalja sistem penzije za majke sa troje i više dece funkcioniše. Ipak najnovije iskustvo iz Crne Gore pokazuje da ovo pitanje treba dobro razmotriti i regulisati. Tamo su mame čak i davale otkaz da bi se kasnije ispostavilo da država nema dovoljno novca.
     
    Iz Sindikata stiže inicijativa i da jedan od roditelja deteta sa smetnjama u razvoju mora da dobije status roditelja-hranitelja, kako bi se sprečilo izmeštanje mališana sa invaliditetom iz njihovih primarnih porodica.  

    Već godinama Srbija ima problem sa niskim natalitetom, zbog čega se konstantno razmišlja o populacionim merama.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Strip u fokusu – D.I.Y. Strip Fest u Parobrodu

    U subotu 20. aprila, u Ustanovi kulture "Parobrod" u Beogradu od 11 do 19 časova, biće održan jedinstveni događaj - D.I.Y. Strip Fest. Ovaj bazar slavi domaći nezavisni strip i pruža […]