Benzinska pumpa gorivo Foto: MaxPixel
Srbija

Naftaši spremili predloge za izmenu akcizne politike

Izvor: 
Tanjug Čet, 16/09/2021 - 13:55


Udruženje naftnih kompanija Srbije pripremilo je nekoliko mogućnosti za izmenu akcizne politike.

Razlog je da bi se, kako kažu, pre svega rasteretila privreda, ali i iskoristili raspoloživi potencijali za povećanje prometa goriva.

"Na čitavu stvar ne gledamo jednostrano, tako da ćemo predložiti izmene koje će srednjoročno i dugoročno doprineti rastu budžetskih prihoda", kaže generalni sekretar UNKS - a Tomislav Mićović za portal Energija Balkana.

On, između ostalog, ističe da bi politiku akciznog oporezivanja trebalo što pre uskladiti sa zahtevima direktiva EU u ovoj oblasti, naravno, uz uvažavanje specifičnosti domaćeg tržišta.

"Akciznom politikom bi trebalo podstaći potrošnju ekološki prihvatljivih goriva, ali i voditi računa o očuvanju međusobne konkurentnosti različitih energenata, kako bi se na tržištu očuvalo što više različitih izvora energije", kaže Mićović.

Ističe da bi trebalo da prestanemo da politiku akciznog oporezivanja energenata posmatramo isključivo kao instrument za povećanje budžetskih prihoda.

Zbog toga bi, dodaje, u eventualnu reviziju akcizne politike morali da se uključe i drugi resori, pre svega, energetike, zaštite životne sredini i saobraćaja.
MarketingNajnovije vesti