• Naftaši spremili predloge za izmenu akcizne politike

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Udruženje naftnih kompanija Srbije pripremilo je nekoliko mogućnosti za izmenu akcizne politike.

    Razlog je da bi se, kako kažu, pre svega rasteretila privreda, ali i iskoristili raspoloživi potencijali za povećanje prometa goriva.

    „Na čitavu stvar ne gledamo jednostrano, tako da ćemo predložiti izmene koje će srednjoročno i dugoročno doprineti rastu budžetskih prihoda“, kaže generalni sekretar UNKS – a Tomislav Mićović za portal Energija Balkana.

    On, između ostalog, ističe da bi politiku akciznog oporezivanja trebalo što pre uskladiti sa zahtevima direktiva EU u ovoj oblasti, naravno, uz uvažavanje specifičnosti domaćeg tržišta.

    „Akciznom politikom bi trebalo podstaći potrošnju ekološki prihvatljivih goriva, ali i voditi računa o očuvanju međusobne konkurentnosti različitih energenata, kako bi se na tržištu očuvalo što više različitih izvora energije“, kaže Mićović.

    Ističe da bi trebalo da prestanemo da politiku akciznog oporezivanja energenata posmatramo isključivo kao instrument za povećanje budžetskih prihoda.

    Zbog toga bi, dodaje, u eventualnu reviziju akcizne politike morali da se uključe i drugi resori, pre svega, energetike, zaštite životne sredini i saobraćaja.

    Udruženje naftnih kompanija Srbije pripremilo je nekoliko mogućnosti za izmenu akcizne politike.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]