Digitron Foto: pxhere
Srbija

Najavljene poreske olakšice različito vide poslodavci i sindikati

Izvor: 
RTV Uto, 22/06/2021 - 12:34Najavljene poreske olakšice - ukidanja poreza na godišnji dohodak za mlađe od 40 godina, rasterećenje od 70 odsto na zarade za one koji se prvi put zapošljavaju i za radnike na istraživačkim projektima – različito ocenjuju poslodavci i sindikati.

Dok prvi očekuju pozitivne efekte u poslovanju, drugi su skeptični jer smatraju da one neće dovesti do povećanja zarada.

Oslobađanje pojedinih kategorija zaposlenih od plaćanja dela poreza i doprinosa, prema mišljenju počasnog predsednika Unije poslodavaca Srbije Nebojše Atanackovića, doprineće većem zapošljavanju mladih ljudi, pre svega najavljena mera o trogodišnjem oslobađanju od plaćanja poreza i doprinosa u iznosu od 70 odsto na plate onih koji se zapošljavaju prvi put.

On smatra i da će jednoj grupi veliki stimulans biti i ukidanje obaveze plaćanja godišnjeg poreza na dohodak za mlađe od 40 godina. Atanacković dodaje da ova mera može da pomogne i u zadržavanju mladih ljudi u zemlji, jer bi inače dosta njih tražilo posao u inostranstvu.

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović, međutim, ne deli njegov optimizam. On ističe da do sada umanjenja poreza nikad nije rezultiralo rastom zarada zaposlenih, već su korist uvek imali samo poslodvaci. Ukazuje i na to da će ovim doći i do umanjenja doprinosa za osiguranje, a time i manjih penzija za one na koje se mere odnose.

Stručnjaci takođe ukazuju da se nove poreske olakšice ipak neće odnositi na veliki broj građana. Naime, za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak u prošloj godini podneto je nešto više od 27 hiljada prijava, a teško je proceniti koliko je među njima onih koji su u kategoriji mlađih od 40 godina, na koje će se odnositi ovo umanjnje poreza od ove godine. Ekonomisti smatraju da bi veće efekte i na privredu i na povećanje plata radnika imalo smanjenje ukupnog poreskog opterećenja na zarade.
MarketingNajnovije vesti