pixabay.com
Društvo

Najčešće pogrešne deklaracije za hleb, peciva i zdravu hranu

Izvor: 
Agencija Beta Uto, 13/09/2016 - 14:07

Ispravnu deklaraciju u prodavnicama u Srbiji ima 68 odsto prehrambenih proizvoda, a 32 odsto ima neki nedostatak, pokazalo je istraživanje koje je sprovela organizacija IHIS Nutricionizam.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno više od 2.500 proizvoda.

Utvrđeno je da su najbolje deklarisani slatki i slani konditorski proizvodi, dok najviše neodgovarajućih oznaka imaju hleb, peciva i roba označena kao „zdrva hrana".

Kako je saopštio IHIS Nutricionizam, najviše primera namernog zavođenja potrošača je u kategoriji bezalkoholnih pića na kojima su oznake o nepostojećem kvalitetu.

– Pravilnik o deklarisanju uticao je na poboljšanje ispravnosti deklaracija prehrambenih proizvoda samo za dva odsto, ali je očigledan njegov pozitivan uticaj kako na tekstove deklaracija, koje su postale čitljivije i jasnije, tako i na sigurnost pri izboru adekvatnih proizvoda, što je naročito značajno potrošačima koji imaju probleme sa alergenima, izjavila je direktorka IHIS Nutricionizma, Danica Zarić.

IHIS Nutricionizam je članica IHIS Naučno tehnološkog parka Zemun, koja radi na razvoju, kreiranju i deklarisanju prehrambenih i funkcionalnih proizvoda.

 
MarketingNajnovije vesti