• Najskuplja nekretnina u Srbiji u prvom kvartalu prodata za pet miliona evra

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Najskuplji stan u novogradnji prodat u prvom kvartalu godine koštao je 1,47 miliona evra i nalazi se u Beogradu na vodi, dok je za najskuplju „starogradnju“ plaćeno 600.000 evra na Novom Beogradu, navodi se u Autoritativnom izveštaju za tržište nepokretnosti koji je objavio Republički geodetski zavod (RGZ).

    Prvih devet najskupljih stanova u Srbiji bilo je u Beogradu na vodi, gde je bio i najskuplji kvadratni metar od 9.677 evra, dok je najskuplji „kvadrat starogradnje“ od 4.500 evra prodat na terioriji beogradskog Starog grada.
     
    RGZ navodi da je najskuplji kvadrat poslovnog prostora prometovan na Zvezdari, dok je najviša ugovorna cena poslovnog prostora ostvarena na Novom Beogradu.
     
    U kategoriji zemljišta namenjeno za industrijsku gradnju najviše cene po metru kvadratnom postignute su u Železniku i Batajnici, dok je najviše izdvojenog novca u jednom ugovoru bilo za parcele na teritoriji Šimanovaca i Zuca.
     
    Najviše ugovorne cene kuća ostvarene su na teritoriji opštine Savski venac. Prema najnovijem izveštaju Republičkog geodetskog zavoda, u pitanju je kuća od 886 kvadrata u opštini Savski venac, koja je prodata za pet miliona evra. Na drugom mestu je kuća od 354 kvadrata koja je prodata za 3,3 miliona evra – u istoj opštini. 
     
    Najviša cena kvadratnog metra poljoprivrednog zemljišta postignuta je u Jakovu, opština Surčin, a najviša ugovorna cena u Bačkoj Topoli.
     
    Sve traženije su i – garaže.
     
    Tako je za oko 11 kvadrata garažnog prostora u beogradskoj opštini Čukarica, na Banovom brdu, kupac „izbrojao“ okruglo 40.000 evra. Kvadrat te garaže (ili garažnog mesta), plaćen je 3.636 evra. Toliko, prema prošlogodišnjem izveštaju RGZ, košta u proseku sedam kvadrata stana u Prokuplju, ili tri kvadrata u Novom Sadu. Za pomenutih 40.000 evra može da se kupi ceo stan u drugim gradovima: od 79 kvadrata u Prokuplju, ili od 64 kvadrata u Zaječaru, ili gotovo 50 kvadrata u Vranju, ili 32 kvadrata u Novom Sadu…
     
    Ipak, iako je reč o visokoj ceni za garažu, apsolutni rekorder po ovom pitanju je garaža od 27 kvadrata koja je prošle godine prodata na Kopaoniku za čak 90.000 evra. Međutim, cena kvadrata te garaže je ipak bila niža od ove beogradske: 3.333 evra naspram 3.636 evra.
     
    Više kredita
     
    Tokom prvog kvartala 2021. godine javni beležnici i osnovni sudovi su Republičkom geodetskom zavodu dostavili 41.456 ugovora, što je za 39,5 procenata više prometa nego u istom periodu prošle godine.
     
    RGZ navodi da je u poređenju sa prvim kvartalom 2020. sada zabeležen blagi porast plaćanja iz kredita pri kupovini posebnih delova objekata.
     
    Saopštili su da u prva tri meseca 2021. godine u Srbiji gotovinom bilo plaćeno 62 procenta prometa stanova.
     
    Kreditna kupovina najjača je u Novom Sadu sa 58 procenata, a najmanje je ima u Kragujevcu – 27 odsto.
     
    Ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti u prvom kvartalu 2021. godine iznosio je preko 1,3 milijarde evra, što je povećanje od 41,8 procenata u odnosu na isti kvartal prethodne godine.
     
    Najprodavaniji stanovi
     
    Promet stanova zauzeo je najveći udeo u ukupnim novčanim sredstvima sa 53 procenta.
     
    U ukupnom prometu nekretnina stanovi su dominatni sa 3,5 hiljade prometa mesečno, slede građevinsko i poljoprivredno zemljište, pa stamebeni objekti.
     
    Učešće stanova u ukupnom prometu od 28 procenata predstavlja smanjenje od četiri procenta u odnosu na isti kvartal prethodne godine„, navodi se u saopštenju RGZ i dodaje da su porast zabeležili građevinsko zemljište, stambeni objekti i garaže.
     

    Najskuplji stan u novogradnji prodat u prvom kvartalu godine koštao je 1,47 miliona evra i nalazi se u Beogradu na vodi, dok je za najskuplju „starogradnju“ plaćeno 600.000 evra na Novom Beogradu, navodi se u Autoritativnom izveštaju za tržište nepokretnosti koji je objavio Republički geodetski zavod (RGZ).

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]