• NALED: Skoro polovina građana tvrdi da bi prijavila poslodavca zbog zapošljavanja na crno

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Gotovo svaki drugi građanin Srbije, odnosno njih 49 odsto, spremno je da prijavi svog poslodavca zbog zapošljavanja na crno.

    To je pomak u odnosu na period od pre pet godina, kada bi isto uradila tek trećina radnika, pokazalo je istraživanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

    Kako je rečeno, istraživanje o stavovima građana Srbije o sivoj ekonomiji pokazalo je da je najčešći razlog za neprijavljivanje strah od gubitka posla.

    „Građani koji nisu spremni da prijave poslodavca i dalje ističu kao najčešći razlog strah od gubitka posla, potom da to nije njihova briga, ali 10 odsto njih navodi da im odgovara da nisu prijavljeni, jer im je tako veća zarada“, kazao je Vojislav Mihailović, predstavnik agencije Ipsos stratedžik marketing, koja je sprovela istraživanje.

    Istaknuto je i da veću odlučnost da istupe protiv sive zone građani iskazuju i u ulozi kupaca.

    Mihailović je kazao da, iako 90 odsto građana ističe da redovno dobija fiskalni račun pri kupovini, gotovo polovina nema problem da ga zatraži kada to nije slučaj.

    Takođe, 31 odsto građana je kazao da bi prijavilo prodavca zbog neizdavanja fiskalnog računa, što je bolji učinak u poređenju sa istraživanjem iz 2017, kada se za ovu opciju opredelila oko petina ispitanika.

    „Skoro polovina građana Srbije veruje da se u poslednjih godinu dana obim sive ekonomije u zemlji smanjio, dok nešto manje od 40 odsto misli da se siva ekonomija u tom periodu povećala“, rekao je Mihailović.

    Istraživanje je pokazalo da ispitani misle da je siva ekonomija najzastupljenija u građevinarstvu, što smatra njih 49 odsto, kao i trgovini na malo, to je ocenilo njih 34 odsto.

    „Tu su potom, ugostiteljstvo, zanatske usluge, advokatura“, kazao je Mihailović.

    Istakao je i da oko dve trećine građana smatra da siva ekonomija nije opravdana, dok oko četvrtine ispitanih i dalje veruje da je siva ekonomija opravdana, što je slično rezultatima iz 2017. godine.

    „Istovremeno, skoro 60 odsto veruje da je rad u sivoj zoni način preživljavanja za siromašne građane“, rekao je Mihailović.

    Kako je naveo, ipak se većina slaže sa negativnim posledicama sive ekonomije, pa se tako skoro 80 odsto građana slaže da su zbog rada na crno ugrožena prava radnika, u istom procentu građani misle i da siva ekonomija smanjuje poreske prihode države i ugrožava rad preduzeća koja posluju legalno, ali i da ugrožava zdravlje i bezbednost jer proizvodi ne prolaze kontrolu kvaliteta i ispravnosti.

     

    Gotovo svaki drugi građanin Srbije, odnosno njih 49 odsto, spremno je da prijavi svog poslodavca zbog zapošljavanja na crno.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]