Narodna stranka
Srbija

Narodna stranka: Telekom je inovator u izvlačenju novca građana

Izvor: 
FoNet Uto, 23/03/2021 - 20:18

Narodna stranka pozvala je kompaniju Telekom Srbija da pauzira sve planove za podelu 25 miliona evra startap firmama u narednih pet godina, dok se ne raščiste sve nejasnoće i otklone sumnje u moguće koruptivne radnje, jer preti opasnost da će Telekom da deli pet miliona evra godišnje bez jasnih i unapred objavljenih kriterijuma.

„Telekom je inovator u pronalaženju načina za izvlačenje novca poreskih obveznika. Nakon netransparentnog ulaganja novca u razna sponzorstva partijskih klubova i kompanija, sa razlogom se pitamo da li je ovaj projekat najnoviji način sakrivanja tragova trošenja para koje pripadaju svima nama“, ocenio je koordinator Odbora Narodne stranke za digitalnu transformaciju Nenad Bučevac.

„Ko je odobrio da Telekom Srbija, kompanija u državnom vlasništvu, ulaže čak četvrtinu neto dobiti na godišnjem nivou u ovakav poduhvat i kocka se novcem koji nije vlasništvo privatnih investitora? Ko će odlučivati kako se novac raspodeljuje i koje su garancije da dodeljeni novac neće služiti za malverzacije“, upitao je Bučevac u saopštenju te stranke.

Bučevac je upitao i kako je direktor Telekoma Vladimir Lučić zaključio da taj projekat može uvećati prihod Telekoma i višestruko podići vrednost kompanije.

„Narodna stranka smatra da Telekom, ukoliko zaista želi da radi na uvećanju svoje vrednosti, može postati korporativni investitor kapitala koji ulaže u projekte koji su u interesnoj sferi korporacije. Time bi se poboljšali kvalitet i dostpunost usluga, smanjila neefikasnost poslovanja i izvršila dobra preraspodela interno zaposlenih“, objasnio je Bučevac.

On je istakao da Narodna stranka podržava sve vidove ulaganja u startapove i izazio nadu da je bar deo predstavnika vlasti uvideo da su bili pogrešni potezi Vlade Srbije prilikom pokretanja teme retroaktivne naplate poreza frilenserima i uvođenja testova samostalnosti.

„Odbor Narodne stranke za digitalnu transformaciju pita kakvo upravljačko i operativno iskustvo Telekom može ponuditi startap kompanijama, kao i ko će biti vlasnik udela u startapovima i same intelektualne svojine i da li će svaki startap pojedinačno biti opterećen papirološkim procedurama koje zahtevaju konsolidovani bilansi Telekoma“, upitao je Bučevac.

On je naveo da Odbor Narodne stranke za digitalnu transformaciju stavlja na raspolaganje sve svoje članove koji se bave finansijama, preduzetništvom i pravom svakom pojedincu koji se susreće sa izazovima u startap oblasti.

 
MarketingNajnovije vesti