nbs
Srbija

NBS: Tokom sedam godina ispunjeni ciljevi, Srbija je sada u rangu sa razvijenim zemljama

Izvor: 
Beta Uto, 06/08/2019 - 14:35

Narodna banka Srbije saopštila je danas da je tokom poslednjih sedam godina rada na čelu sa guvernerkom Jorgovankom Tabaković u potpunosti ispunila svoje ciljeve - postigla i očuvala cenovnu i finansijsku stabilnost.

"Inflacija je sa dvocifrenih nivoa svedena na nivo uporediv sa evropskim zemljama, i tokom prethodnih šest godina očuvana je na nivou od oko dva odsto, po čemu je Srbija sada u rangu sa razvijenim zemljama", navedeno je u saopštenju.
 
Istaknuto je da je kontrola inflacije omogućila da se očuva "realna vrednost dohodaka svih građana Srbije i smanjeni troškovi finansiranja privrede, države i stanovništva".
 
U NBS navode da veruju da će inflaciju održati pod kontrolom i podsećaju da su pre sedam godina kratkoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede bila na nivou od osam i 10 procenata i prilično su oscilirala.
 
Kako se dodaje, tokom sedam godina obezbeđena je relativna stabilnost kursa dinara u odnosu na evro i dinar je nominalno ojačao prema evru za 0,7 odsto, kao i da je u tom periodu intervencijama na deviznom tržištu neto kupljeno 2,85 milijardi evra.
 
U centralnoj banci ocenjuju i da kretanje kursa dinara nije bilo ograničenje za izvozni potencijal domaće ekonomije, a bruto devizne rezerve ojačane su na rekordnih 12,1 milijardi evra.
 
Dinarska štednja sada je, kako je navedeno, četiri puta veća u odnosu na 2012. godinu i raste ubrzano, pa je tako u julu registrovano više od 71 milijarda dinara dinarske štednje.
 
"Sačuvana je finansijska stabilnost i rešeno nasledje problematičnih kredita", navela je NBS i podsetila da je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima u bankarskom sektoru na kraju juna spušteno na 5,2 odsto, što je za 17,2 procentnih poena niže nego u period kada je usvojena Strategija za rešavanje problematičnih kredita.
 
"Njihovo stanje smanjeno je za 307 milijardi dinara, odnosno za čak 71 odsto", navedeno je u saopštenju.
 
Ukazano je i da su kamatne stope na dinarske kredite stanovništvu sada dva puta niže, a privredi tri puta niže u odnosu na period kada počinje kontinuirani ciklus relaksacije monetarne politike 2013. godine.
 
Navedeno je da je smanjenje troškova kamata za oko 50 odsto u odnosu na 2014. godinu, kao i po osnovu kursnih razlika za oko 80 odsto, takođe bilo važan faktor povećane uspešnosti privrede u proteklim godinama.
 
Kako je navedeno, direktne strane investicije su prošle godine dostigle 8,2 odsto BDP-a.MarketingNajnovije vesti