Foto: pixabay
Srbija

Nedeljno 100 ljudi u Srbiji dobije grip – kako sprečiti širenje virusa

Izvor: 
RTS Sre, 12/02/2020 - 13:49

U nedelji za nama, respiratornim infekcijama zaraženo je oko 22.000 stanovnika Srbije. Svake nedelje oko sto pacijenata dobije virus gripa. Zemenik direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da je stručno opravdano da imamo objedinjenu meru na nivou čitave zemlje o produženju raspusta do kraja sledeće nedelje.

 

Zamenik direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da je na području centralne Srbije u toku školski raspust,  što je značajno uticalo na usporenje toka respiratornih infekcija tokom prethodne nedelje.

"U toku prethodne nedelje svi okruzi sa područja centralne Srbije prijavili su pad učestalosti oboljenja sličnih gripu, međutim, na području Vojvodine beležimo izuzetan porast učestalosti oboljenja, pogotovo kod dece školskog uzrasta", kaže Kisić Tepavčević.

Iako u centralnoj Srbiji beležimo pad učestalosti oboljenja, on je i dalje na visokom nivou i dalje se najveća stopa oboljenja beleži u grupi dece školskog uzrasta, objašnjava Darija Kisić Tepavčević.

Govoreći o tome zašto je važno da se raspust produži, profesorka kaže da imajući u vidu jasnu povezanost učestalosti oboljenja sličnih gripu sa terminima školskih raspusta, smatrali smo da je stručno opravdano da imamo objedinjenu meru na nivou zemlje o produženju raspusta do kraja sledeće nedelje.

Na taj način, kako kaže, sprečiće se okupljanje dece školskog utrasta u zatvorenim prostorijama što podstiče dalje širenje infekcije, a stope oboljenja su najveće u ovom uzrastu.

"Smatramo da će ovakva mera na nivou čitave zemlje imati najznačajniji uticaj na usporenje toka respiratorne infekcije", rekla je ona.

Simptome koje ne smemo da ignorišemo su povišena temperatura, naročito veća od 38 stepeni, opšta slabost i malaksalost, bolovi u mišićima. Ističe da je važno da te osobe ostanu kod kuće kako ne bi širile infekciju na druge.

Govoreći o tome kako da se zaštitimo od virusa gripa, kaže da ostanemo kod kuće, da redovno peremo ruke, da izbegavamo prostorije u kojima boravi veliki broj ljudi, a tu su i higijenske mere.

"Opšte preventove mere prema svim respiratornim infekcijama ovde su na snazi", zaključila je Kisić Tepavčević.
MarketingNajnovije vesti