Foto: wikimedia/4028mdk09
Srbija

Nedimović: Popis poljoprivrede 2023. godine

Izvor: 
Beta Čet, 22/07/2021 - 13:23
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će popis poljoprivrede biti 2023. godine, a da će rezultati popisa biti objavljeni 2024. godine.
 
Predstavljajući poslanicima Skupštine Srbije predlog zakona o popisu poljoprivrede, Nedimović je rekao da je ovo nastavak priče od pre nekoliko nedelja kada je zbog pandemije odložen popis stanovništva.
 
"Osnovni razlozi za predlaganje ovog zakona su dobijanje sveobuhvatnog pregleda karakteristika nacionalne poljoprivrede, izrada baze podataka, formiranje statističkog registra poljoprivrednih gazdinstava kojim se obezbeđuje okvir za poljoprivredna istraživanja i dobijanje ostalih statističkih podataka koji su neophodni za planiranje na lokalnom, regionalnom i državnom nivou", rekao je Nedimović.
 
On je rekao da će popis poljoprivrede biti sproveden po najvišim standardima, i da će moći da se vidi "gde se Srbija nalazi danas u odnosu na pre deset godina".
 
Predložena i pomoć za privredne subjekte
 
Nedimović je pozvao poslanike da podrže i Predlog zakona o utvrđivanju finansijske podrške privrednicima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije kovid19.
 
Pravo na korišćenje sredstava imaju preduzetnici, zadruge i drugi subjekti koji obavljaju proizvodnju, uslužnu, trgovinsku i poljoprivrednu delatnost, koji su podneli Fondu za razvoj zahteve za kredit do 10. decembra 2020. godine, o kojima do stupanja na snagu zakona nije odlučeno, navedeno je u predlogu.
 
Dodaje se da se sredstva mogu koristiti za nabavku obrtnih sredstava i održavanje tekuće likvidnosti, ali ne smeju se iskoristiti za organizovanje igara na sreću, promet nafte ili za proizvodnju i promet robe ili aktivnosti koje su zakonom zabranjene.
 
Minimalni iznos kredita za privredna društva je milion dinara, a za preduzetnike i zadruge je 200.000. Maksimalan iznos za preduzetnike i mikro pravna lica je deset miliona dinara, za mala preduzeća 60 miliona, a za srednja do 100 miliona dinara.MarketingNajnovije vesti