• Nedoumice zbog beseže vakcine – roditelji treba da postavljaju pitanja, a institucije da daju tačne informacije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Roditelji dece koja su primila Torlakovu povučenu beseže vakcinu, imaju mnogo pitanja. Ministarstvo zdravlja i Institut su saopštili da deca nisu ugrožena i da roditelji nemaju razloga za brigu. Stručnjak iz Unicefa Dragoslav Popović rekao je da je to što se desilo sa povlačenjem beseže vakcine proces kontrole kvaliteta. Ističe da ne znači da su deca, koja su primila tu vakcinu, manje zaštićena.
      
    Možda ovo ne bi bilo toliko uznemirujuće, da oko Nove godine, bebe u porodilištu Narodni front nisu greškom dobile fiziološki rastvor umesto vakcine. Da li su ovi događaji uticali na proces imunizacije u beogradskim domovima zdravlja?

    Roditelji poštuju kalendar vakcinacije, ali najviše pitanja i nedoumica imaju oko MMR vakcine, kažu lekari.

    „Ono što njih buni jeste da li dete kada primi vakcinu može da se razboli od te bolesti i da li je ta vakcina bezbedna za to dete. Manji broj roditelja traži obrazložnje ko je proizvođač. Bude im lakše kada kažemo da je proizvođač iz Srbije, poverenje je veće“, kaže pedijatar DZ Savski Venac Marija Golubović.

    Milica Ćuk, pedijatar DZ Vračar rekla je da se roditelji uvek interesuju šta je to što će njihovo dete da primi putem vakcine, da li postoje neke neželjene reakcije posle vakcine, kada da se očekuju, da li će da ostave neke posledice na duže staze.

    Najveći uticaj na mišljenje roditelja imaju mediji, posebno internet, gde nalazi najviše informacija o povezanosti vakcinacije MMR vakcinom sa autizmom, rekli su nam u domovima zdravlja.

    „Da li će dete dobiti temperaturu, osuti se, to je ono što njih puno ne brine, iako može da se desi. Ali uglavnom nešto što ne možete da opipate. Autizam je nešto što ne možete da vidite na prvom pregledu“, rekla je doktorka Golubović.

    Pedijatar Ćuk navodi da su lekari tu da razuvere roditelje, da objasne da je ta vakcina apsolutno i potpuno bezbedna.

    „To je ono što je praksa pokazala, to je ono iza čega stoje mnogobrojne studije koje nas uveravaju da ta vakcina nema veze sa autizmom, nekim vidom poremećaja iz spektra autizma. Dakle, nikakva praksa ne pokazuje da ima veze sa autizmom i mi čvrsto stojimo iza toga“, naglasila je.

    Tokom 2022. godine u Beogradu prvu dozu MMR vakcine primilo je 81, 6 odsto dece, za 13 odsto više nego 2021. Da oko ove vakcine ima njajviše nedoumica i straha, pokazuje i statistika.

    Najmanji broj doza dat je 2016. godine, 65 odsto. Posle pandemije malih boginja, broj je naglo skočio, a zatim za vreme korone, ponovo pao.

    Da li je strah opravdan

    Zašto je važno da deca primaju beseže vakcinu, kakvog je kvaliteta ona koju proizvodi Torlak i šta roditelji treba da znaju ako je njihovo dete primilo neku iz serije ovih koje su povučene sa tržišta?

    Stručnjak iz UNICEF-a Dragoslav Popović rekao je da je to što se desilo sa povlačenjem beseže vakcine proces kontrole kvaliteta.

    Prema njegovim rečima vakcina se kontrolisala na mesečnoj bazi i kada se uočilo manje odstupanje ona je povučena i zamenjena.

    „To ne znači da su deca manje zaštićena. Tu vakcinu koja je povučena verovatno su primila deca koja su rođena od 23. decembra do 15. marta. Kod beseže vakcine je poželjno da se stvori ožiljak i sva deca koja imaju taj ožiljak ne moraju da brinu, ali i oni koji nemaju ne treba da brinu, on može da se stvori kasnije. Pedijatri prate taj ožiljak“, kaže Popović.

    Napomenuo je da je pandemija donela i nove informacije o beseže vakcini, pokazalo se da ima širi efekat. Kako kaže, ova vakcina je pronađena pre 100 godina i proizvodi se toliko dugo.

    „Svaka situacija koja je nerešena, nedorečena gde nije sve objašnjeno, pogotovo kada se radi o novorođenčadima, prirodno otvara skepsu. Važno je da se odgovori na sva pitanja roditelja“, kaže Popović, komentarišući zabrinutost roditelja posle povlačenja serije beseže vakcine.

    Ističe da je svaka vakcina koju mi imamo je kontrolisana na vrhunski način – Torlak ima kapacitete, on je proizvodio ovu vakcinu za celu bivšu Jugoslaviju.

    Očekuje i promenu namene ove vakcine vrlo brzo.

    Podvukao je još jednom da je zabrinjavajuće što nadležne institucije nisu dovoljno glasne kada se ovako nešto desi jer je bitno da se ljudima odgovori na sve bojazni.

    Roditelji dece koja su primila Torlakovu povučenu beseže vakcinu, imaju mnogo pitanja. Ministarstvo zdravlja i Institut su saopštili da deca nisu ugrožena i da roditelji nemaju razloga za brigu. Stručnjak iz Unicefa Dragoslav Popović rekao je da je to što se desilo sa povlačenjem beseže vakcine proces kontrole kvaliteta. Ističe da ne znači da su deca, koja su primila tu vakcinu, manje zaštićena.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija