Komesarijat
Srbija

Neistine o "naseljavanju" migranata u Srbiji

Izvor: 
Tanjug Sub, 04/04/2020 - 14:28Komesarijat za izbeglice i migracije, povodom učestalih tvrdnji na društvenim mrežama i portalima da se migranti, navodno, pod okriljem noći dovode i, kako kažu, "naseljavaju" u Srbiji, saopštio je da se radi radi o potpunoj neistini, sa ciljem da se javnost uplaši, a javno mnenje okrene protiv migranata koji se od uvođenja vanrednog stanja nalaze izolovani u prihvatnim i centrima za azil.

Komesarijat za izbeglice i migracije upozorio je da se na društvene mreže postavljaju stari snimci smeštaja migranata u centre, sa tvrdnjom da se to dešava danas ili snimci migranata iz Grčke sa potpisom "Novi državljani Srbije".

"Od trenutka uvođenja vanrednog stanja 15. marta 2020. godine svi migranti koji su se zatekli na teritoriji Republike Srbije, a nisu se nalazili u sistemu, odnosno u našim centrima, već u pograničnim delovima zemlje sa namerom da pređu granicu, kao i oni koji su u tom trenutku pokušavali da uđu u Srbiju, smešteni su u centre koje od tada obezbeđuje Vojska Republike Srbije"; kaže se u saopštenju.

Zbog ulaska tih migranata u sistem, navodi se, njihov broj u centrima je porastao, i on na današnji dan iznosi 8.703.

"U ovom trenutku, za zaposlene u Komesarijatu za izbeglice i migracije, koji su na terenu 24 sata dnevno sedam dana u nedelji, najveći je izazov sprečiti pojavu koronavirusa među migrantskom populacijom i zbog toga su uvedena stroga pravila, što znači da su migranti praktično u potpunom karantinu", kaže se u saopštenju.

Naglašava se da su od uvođenja vanrednog stanja novi ulasci u centre zabranjeni, i svaki pokušaj ulaska nekog novog odmah se prijavljuje nadležnima i sprovode stroge mere izolacije.

Ističe se da u sprovođenju svih mera u borbi protiv koronavirusa učestvuju i pomažu i sami migranti.

"Komesarijat za izbeglice i migracije poziva nadležne da sankcionišu širenje lažnih vesti. Takvo neodgovorno ponašanje ugrožava bezbednost svih nas, a to je poslednje što namu ovom trenutku treba", zakljucuje se u saopštenju.

 
MarketingNajnovije vesti