Učionica Foto: pixabay
Srbija

Nemoguće naći zamenu za nastavnike bolesne od korone

Izvor: 
FoNet Sre, 13/10/2021 - 12:40


U svakoj školi u Srbiji je zbog zaražavanja kovidom, izolacije ili samoizolacije van sistema i do 30 odsto radnika, a u aktulnoj epidemiološkoj situaciji u školama je skoro nemoguće naći zamene.
 
To je upozorila danas Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. 
 
"S obzirom da su zaposleni u obrazovanju, uz medicinske radnike, sve vreme na udaru virusa korona, ne čudi trenutna situacija u kojoj je u svakoj školi u Srbiji između 10 i 30 odsto radnika van sistema zbog zaražavanja, izolacije ili samoizolacije", navodi se u saopštenju Unije.
 
Kao razlog što je skoro nemoguće naći stručne zamene nastavnog kadra Unija navodi i zaradu zaposlenih, ističući da je "ponovo ispod republičkog proseka za procentualno najobrazovaniju struku" u Srbiji.
 
Konstatujući da mladima nije privlačno zapošljavanje u osnovnim i srednjim školama, Unija ističe da osim kadrova koji već dugo nedostaju - matematičara, informatičara, fizičara i nastavnika stranih jezika, trenutno nema ni dovoljno predavača za maternji jezik, a nedostaju i učitelji.
 
"Ovo bi trebalo da bude jasan signal uoči usvajanja budžeta za prosvetu koji je i dalje na dnu evropske lestvice", poručuje Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.
 
Unija SPRS se zalaže za odnos zarada u odnosu 1:3, gde su minimalne plate za pomoćne radnike i tetkice - oko 32.000 dinara, u zavisnosti od broja radnih sati u mesecu.
 
Koeficijent "dva" se odnosi na administrativne radnike - oko 64.000 dinara, a koeficijent tri bi nosili svi fakultetski obrazovani u školama - oko 96.000 dinara, navodi USPRS.
 
Ukoliko Vlada Srbije nastavi da ignoriše zaposlene u školama i vrtićima, upozoravamo da će nedostatak kadrova trajno urušiti i kvalitet nastave i njeno nesmetano odvijanje, upozorava Unija. MarketingNajnovije vesti