Grejanje Foto: pixnio
Srbija

Nerealno skup ogrev; Direktor "Srbijašuma": Hitno se mora ograničiti izvoz i cena

Izvor: 
RTS Pet, 20/05/2022 - 09:58Vršilac dužnosti generalnog direktora "Srbijašuma" Igor Braunović rekao je za RTS da su neopravdano povišene cene ogreva da je u "Srbijašumama" kubik drva oko 4.000 dinara, a na stovarištu oko 8.000. Napomenuo je da se hitno mora ograničiti prvo izvoz, a onda i cena.

Građani uveliko speremaju ogrev za zimu. Potražnja koja je višestruko veća nego ranijih godina pogurala je i cene drva i peleta - skuplji su 30 do 50 posto nego lane. Zbog svetske energetske krize, a imajući u vidu značaj ogrevnog drveta predstojećoj grejnoj sezoni Vlada je Javno preduzeće "Srbijašume" - proglasila energetskim. 

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Srbijašuma" Igor Braunović rekao je da status energetskog preduzeća u ovoj krizi znači da "Srbijašume" treba da obrate pažnju na proizvodnju energenata, odnosno da obrate pažnju na snabdevanje onih koji proizvode energente.

"Srbijašume spremno dočekuju ovu krizu, spremnije nego prethodnih godina", naveo je Braunović i dodao da oni inače snabdevaju toplane i da je napravljena strategija pre tri godine prema snabdevačima peleta.

Istakao je da je ovo preduzeće spremno da podmiri sve potrebe građana.

"Mi se krećemo u skladu sa dozvoljenim sečivim etatom, kako bismo na pravi način gazdovali šumom i od toga nećemo odstupiti. Moramo voditi računa o održivosti gazdovanja", rekao je direktor napominjući da ne može da precizira koliko je potražnja za ogrevom sada veća.

Napomenuo je da na teritoriji države postoje filijale gde građani mogu da apliciraju kako bi kupili drva od "Srbijašume", ali je procedura komplikovanija, jer oni moraju da obezbede i utovar i prevoz.

Braunović je rekao da su za 8 godina u "Srbijašumama" cene povećane svega za pet posto.

"Neopravdano su povišene cene ogreva. Kod nas je kubik drva oko 4.000 dinara, a na stovarištu koliko čujemo oko 8.000, ali ima tu i prevoza i drugih stvari koje utiču", kaže vršilac dužnosti generalnog direktora "Srbijašuma".

Naglasio je da su cene peleta koje idu i do 40.000 dinara apsolutno neopravdane, kada se uzme u obzir da sirovina za jednu tonu peleta iz Srbijašuma košta maksimalno 8.000 dinara

"Neopravdano je izmišljati cene žice, cene džakova i uzimati prosečnu cenu iz tamo nekih privatnih šuma. "Srbijašume" su sa svojom sirovinom u stanju da podmire preko proizvođača peleta 110.000 korisnika, koji u danas u Srbiji ne postoje, jer ih sada ima 100.0000 korisnika", rekao je.

Najavio je sastanak sa kupcima na kojem će im reći da moraju da prikoče sa cenama ogreva jer će u suprotnom "Sebijašume" razmisliti kako će se ponašati u vezi sa isporukom prema njima.

"Hitno se mora ograničiti prvo izvoz, a onda i cena, jer je cena nerealna, a ne možemo pričati o nekim troškova", rekao je Braunović.

Kada je reč o krađi šume, napominje da je najveći problem na administrativnoj liniji sa KiM, sa čim se teško bori pored Srbijašuma i vojska i policija. 
MarketingNajnovije vesti