• Nestrpljenje građana zbog mera na snazi: Da li će ikada ponovo sve biti normalno?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Prolazi godinu dana od prvog registrovanog slučaja koronavirusa u Srbiji.
     
    Umorni od nove normalnosti, na korak do stare, nestrpljivost je sve veća.
     
    „Da živimo normalno, da se krećemo, da idemo u pozorište, bioskop“, kaže za televiziju N1 jedna od anketiranih građanki.
     
    „Ja sam živeo jedno kratko vreme, u Švedskoj, pa vidim sad kažu – kad će, bre, da ukinu ovo na dva metra rastojanja, mi smo naučili na pet metara da sedimo. Mi nismo takvi ljudi“, poručuje drugi sugrađanin.
     
    Do potpune slobode nije ostalo još mnogo vremena. To, međutim, nije razlog da se već sada vratimo starim navikama. Nove ćemo morati da praktikujemo, bar još malo.
     
    Ljudi su izveštavali da im je takva vrsta ograničenja slobode u mnogo većoj meri teško pala u odnosu na to koliko su bili svesni rizika koji sa sobom nosi koronavirus. Kada pokušamo da utvrdimo šta je to što je doprinosilo tome da se vremenom osećaju sve lošije, jeste to da su oni, u stvari, imali najmanje poverenja u to kako se odluke donose“, ukazuje Milica Lazić, naučna saradnica Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.
     
    Stara normalnost vratiće se sa novim strahovima, upozoravaju sociolozi.
     
    „Politike će koristiti da oni koji su na vlasti, ako su uspeli da učvrste vlast, da se tu i zadrže. Mnogi će se u ime pandemije zatvoriti, mnogi će nasrnuti da ljudske slobode, posebno na pojedinačne, a verovatno i na kolektivne, biće mnogo zloupotreba. Ali čovečanstvo ne sme, njegov misleći deo, da dozvoli da nas jedna prirodna pošast porobi kao ljude, da izgubimo ono što se zove čovečnost“, smatra za N1 Čedomir Čupić, profesor FPN u penziji.
     
    A nećemo sigurno izgubiti ono što ljude čine ljudima, smatra Čupić.
     
    „Ta energija, ta želja za susretom, za stiskom ruke, za poljupcem, neće nestati. Jer onda bi nestao čovek. To su energije života, začini života. Mislim da su mlade generacije te koje će prve krenuti, koje će se prve osloboditi, a ove starije, koje imaju više životnog iskustva, i dalje će ostati na oprezu, na njima će ovo ostaviti trag“, rekao je Čupić.
     
    Igor Rudan, jedan od najcenjenijih epidemiologa u regionu, koji od početka pandemije analizira njene osobenosti, kaže da će se toliko ljudi, kada se ovo jednom završi, naći na nekom novom početku da više uopšte neće biti tako čudno započeti nešto sasvim novo. Ako je ikada bilo vreme za potpun zaokret u životu, poručuje on – sada je.
     

    Prolazi godinu dana od prvog registrovanog slučaja koronavirusa u Srbiji.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]