• Neuspešno dostavljana obaveštenja potražite na eTabli suda

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Od početka ove godine počela je sa radom elektronska oglasna tabla suda – eTabla , na kojoj građani i pravna lica sada mogu da pronađu sva pismena, odnosno rešenja, zaključke i pozive, iz izvršnog postupka, koja im nisu uspešno uručena lično, a poslali su ih sud ili javni izvršitelj.

    E tablu je od 1. januara uspostavilo Ministarstvo pravde u saradnji sa USAID Projektom „Vladavine prava“.

    Ova elektronska tabla je, kako ukazuju iz Ministarstva pravde, zamenila dosadašnje fizičke oglasne table po sudovima, čime je povećana odgovornost, transparentnost i efikasnost pravosuđa, a građanima i privredi omogućen brz i jednostavan uvid u sadržaje oglasnih tabli sudova na jednom mestu, odnosno na Internetu.

    Ovim savremenim rešenjem unapređuje se zaštita ljudskih prava, s obzirom na to da će putem eTable svim strankama u postupcima izvršenja i obezbeđenja pred sudovima u Srbiji, biti dostupna pismena relevantna za njihova prava i obaveze u tim postupcima, a koja im nisu mogla biti lično uručena.

    Pored funkcije isticanja i skidanja pismena na oglasnu tablu suda, elektronska oglasna tabla će služiti i za vođenje posebne evidencije o tome kada su akt ili pismeno istaknuti na elektronskoj oglasnoj tabli i kada su skinuti s nje.

    Imajući u vidu da trenutno sudovi nemaju mogućnost da vode navedene sveobuhvatne i potpune evidencije, ova funkcionalnost će predstavljati još jedno unapređenje rada sudova, jer će na jednom mestu, u elektronskom formatu, biti dostupni svi podaci koji se odnose na dostavu putem oglasne table.

    Na taj način se direktno utiče na efikasnosti i ekonomičnost postupka, kako pred sudom, tako i pred javnim izvršiteljima, saopštavaju iz Ministarstva pravde.

    Uvođenje elektronske oglasne table omogućava da svi sudovi ubuduće imaju jedinstvenu oglasnu tablu, a građani će sa jedne veb adrese moći da saznaju koja se sve pismena iz postupaka izvršenja odnose na njih ukoliko im ista nisu lično uručena putem pošte.

    U narednim fazama će imati mogućnost i da uz prethodnu registraciju dobiju informacije i putem elektronske pošte ili SMS poruke kada se na oglasnoj tabli istakne dokument koji se odnosi na njih, navodi se u saopštenju.

    Od početka ove godine počela je sa radom elektronska oglasna tabla suda – eTabla , na kojoj građani i pravna lica sada mogu da pronađu sva pismena, odnosno rešenja, zaključke i pozive, iz izvršnog postupka, koja im nisu uspešno uručena lično, a poslali su ih sud ili javni izvršitelj.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]